Oppskrift på granola

Alternativ til brødfrokost

Slik lager du granolabar.

OPPSKRIFT PÅ GRANOLA: Du lager det selv. Og du - bryt alle reglene!
OPPSKRIFT PÅ GRANOLA: Du lager det selv. Og du - bryt alle reglene! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

For en liten stund siden skrev jeg, i fortvilelsen, om alternativer til brødfrokost.

Jeg vet at det finnes muesli. Og ja, jeg kan drikke smoothie. Men, har vi noe mer?, tenkte jeg.

Siden deg gang har jeg laget meg en kul granolabar. Og det er jo ikke noen grunn til å holde det hemmelig.

Det lykkes på første forsøk, faktisk. Og hva forteller det meg? Jo, at dette er ganske enkelt. Og oppskriften kan gjerne trekkes i den eller den andre retningen. Mer rosiner? OK. Mindre sukker? Fint. Bytte olje med smør? Jada.

En ting var dog litt vrient. Jeg hadde sett for meg å lage en "bar" - i snickersstil. Resultatet var litt for sprøtt for at det lykkes helt. Det brytes litt mer tilfeldig og bitene blir taggete og uregelmessige. Heldigis var formen helt underordnet når jeg fikk smake.

Kanskje var det litt for godt? Var det mer kake enn frokostmateriale? Og da kom jeg til å tenke på alle hotellfrokostene i Europa hvor det står kaker i lange baner ved de store frokostbordene. Ikke noe gjør meg i bedre humør. Og ingenting trigger lettere tankene om at nordboere har mye rart for seg: - Nei, brunost og leverpostei er det beste, hører jeg oss si. Jeg blir oppmerksom på at vi er de eneste i verden som foretrekker dette til frokost. Og jeg blir lattermild når jeg ser andre nordmenn peker på kakene og rister smilende på hodet. - De er gærne nerri her.

Oppskrift på granola

Tilbake til granolaen. Finnes det en definisjon? Ja. Riktignok er den ikke så skarp i kantene. Men det skal altså vær havre som er bakt sprøtt sammen med nøtter og honning. Som oftest er det også blandet inn tørket frukt, gjerne rosiner.

Historien om granola begynner på et amerikansk spa, The Jackson Sanatorium. Det ble bygget allerede i 1854. Dette området av New York var kjent for de, etter sigende, helsebringende vannkildene. Her måtte gjestene holde seg unna alkohol, sukker, rødt kjøtt, kaffe og te. Og nettopp her fant de opp en tidlig versjon av det vi kaller granola.

Navnet var opprinnelig "granula" og ble en lukrativ sidebusiness for sanatoriet. Men, tilfeldighetene skulle ha det til at en person i den lokale kirken til en viss Mr. Kellogg hadde besøkt sanatoriet. Hun fortalte villig vekk om den gode frokosten der. Og, skulle du ha sett, like etterpå dukker en ny "granula" opp på markedet.

Produktets popularitet bleknet og var nesten borte før det dukket opp igjen på 1960-tallet. En lang rekke selskapet begynte å lage ulike varianter. Frukt og nøtter blandet inn i granolaen. Visstnok for å gjøre det mer populært for hippiegenerasjonen. Navnet byttes til "granola" for å unngå rettslig trøbbel.

Granola - slik lager du det enkelt!

Oppskriften du finner nedenfor er den første jeg lagde. Det kan godt være du synes den er for søt - det er både sukker og honning i den. Jeg har laget en uten sukker også. Den er, ikke spesielt overraskende, mindre søt. Smør kan også byttes med olje (raps eller solsikke, for eksempel) om du tenker at det er sunnere.

Hva slags nøtter og tørket frukt du bruker er heller ikke avgjørende. Her kan du velge selv. Jeg har brukt en ferdigblanding som jeg tror heter "luksusmix".

Oppskriften du finner nedenfor kan du bruke som utgangspunkt!

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook så får du svar på alt de lurer på om mat!

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Granola med valnøtter

Denne er så god at du kan spise den til frokost.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 dl Brunt sukker

0.5 dl Honning

4 ss Smør

2 dl Havregryn

1 dl Hvetemel

1 ts Bakepulver

1 dl Mandler

1 dl Rosiner

1 dl Tranebær

1 dl Valnøtter

1 knivsodd Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning