Oppskrift på fredagsmat

Den nye fredagsmaten

Hva som danker ut tacoen? Sjekk her...

OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Empanadas er nydelige, små godbiter med varmende, godt krydder. Disse er gratinerte.
OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Empanadas er nydelige, små godbiter med varmende, godt krydder. Disse er gratinerte. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Å finne en utfordrer til tacoen er ikke lett. Akkurat som pizzaen fullstendig dominerte 80-tallet og 90-tallet, har tacoen fått et solid tak på den norske folkesjela.

Det er ikke godt å vite hva som er tacoens forse. Om man disikerer (men, ikke disser tacoen, slik jeg kjenner den, så handler det om to ting. To ting som alle kan:

  • Steke kjøttdeig
  • Hakke salat

Ja, og så man kunne varme noe i ovnen. Ellers er det bare å sette fram rømme, revet ost og det man ellers liker.

Når det gjelder kjøttdeigen så slipper man å tenke på hva man liker. Krydderblandingen kommer i pose. Du kan selvsagt lage den selv, se her, men da tilhører du en knøttliten avantgardeklikk som blir forsvinnende små i det enorme, mainstream tacomiljøet.

Enda mer aparte er de som velger å lage sausen selv. Det er ikke vanskelig, du gjør det slik. Du kan jo også pimpe tacoen på denne måten.

Selv om jeg ikke kan slå det fast med sikkerhet, tror jeg ikke det er skivebom å peke på hva det krever av deg som skal lage tacoen. Ingen ferdigheter. Et tacokit er en idiotboks. Og, når sant skal sies, så smaker idiotens verk slettes ikke verst (altså den eldgamle betydningen av idiot, han og henne uten tilegnede matkunnskaper).

Jeg er også en idiot. Fra tid til annen har det havnet en tacoboks på mitt bord. Og de som fikk oppgaven "lag noe som ikke krever noe av kokken til å smake godt", ja, de har besvart oppgaven.

I tacoen speiles vi som folk, tenker jeg. I et samfunn tappet for matferdigheter er det fritt fram for alle som selger pulver og taco. Så tacoens slagkraft ligger i at frykten for å feile er fjernet. Og at måltidet vil bli en suksess. En suksess som kopieres, nøyaktig, hver fredag. Eller lørdag.

Dette kreves - dette klarer alle!

Jeg vet at det skal mye til for å skape matrevolusjoner. Med mindre det er krig eller dramatiske klimaendringer, så vil endringene kvalifisere til langsom evolusjon. Baby steps er det som kjennetegner endringer i matvaner.

Så, derfor jeg utgangspunkt i dette minimum av operasjoner man tross alt må beherske for å servere taco. Steking av kjøttdeig og hakking.

Jeg har også brukt samme opphavsland, samme form og beslektede krydderier. Ja, vi går forsiktig fram.

Retten som har fått i oppgave å utvide horisonten, om enn så lite, er empanadas.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Empanadas fra Mexico

De gode, varmende empanadasene fra Mexico liker alle.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Paideig

500 g Kjøttdeig

1 stk Rød chili

150 g Ost, revet

2 ts Koriander, malt

1 ts Spisskum

1 stk Tomatboks

1 ts Sukker

1 fedd Hvitløk

Salt og pepper

Rømme

Koriander, frisk, hakket

Salat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen