OPPSKRIFT PÅ FISKEGRATENG

Tre hemmeligheter gjør denne super

Slik burde man lage fiskegrateng.

OPPSKRIFT PÅ FISKEGRATENG: Det er tre triks som gjør fiskegratengen god.
OPPSKRIFT PÅ FISKEGRATENG: Det er tre triks som gjør fiskegratengen god. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Fiskegrateng kan være så mangt. En passe kvalifisert gjetning er at de fleste møter denne retten i form av en frossen aluminiumsboks med masse, salt makaroni. Det er ikke fiskegrateng.

Fiskegrateng er en elegant, kul og lekker matrett som er en pilar i det norske, men også europeiske kjøkkenet. Det er på tide å gi den en facelift som matfabrikkene dessverre har gjort nødvendig.

En klassisk måte å degradere en rett er å la ferdigmatprodusenter få fingra i den og lage sine kjønnsløse. frosne varianter. Plutselig klinger ikke "fiskegrateng" like fristende og innbydende lenger - fiskegratengen blir en dalende, kulinarisk stjerne fordi vi får servert kjipe og utvannede, makaroniserte utgaver av den gylne og forførende originalen.

Det var nettopp slik det begynte med meg også. Jeg ble utsatt for ferdigvarianten (ikke spør...) og jeg ble, på vegne av fiskegratengen, oppriktig opprørt. Jeg frykter for fiskegratengens image. Og jeg forsto straks at min ridderlige oppgave var å redde fiskegratengens renommé. Om ikke annet, så overfor de jeg vanligvis lager mat til.

Tre triks gjør fiskegratengen bedre

Jeg har ikke noe i mot den klassiske fiskegratengen. Men, så hadde jeg noen kantareller på bordet. Derfor, passe tilfeldig, havnet de i gratengen. Det er ikke noe jeg ville tenkt ut, men er en av disse taver-hva-man-haver tilfellene. Og jeg kan si det så enkelt: Det blir ikke siste gang. Faktisk tror jeg neppe jeg vil lage noen fiskegrateng uten sopp.

Kantarell var det første "trikset". Det andre? Jo, det handler om fisken. Vanligvis brukes det bare en type fisk - og i ferdigvarianten er det gjerne en billig, anonym og hvit fisk. Mitt beste råd er å ha med litt røkt fisk, sånn at det kanskje utgjør 20 prosent. Brukt røkt kolje eller røkt blåkveite siden det er enklest å få tak i.

Det tredje tipset er bruke potetmos - og ikke makaroni. Jeg vet at det kan stride mot enkelte fiskegratengokonvensjoner, men tro meg: Dette blir bedre! I oppskriften har jeg bare brukt poteter, men det er ingenting i veien for å vende inn noen andre, kokte rotgrønnsaker.

Men trikset er å blande inn noen eggeplommer! Det som skjer når du legger potetmosen, med eggeplommer, på toppen er at denne blir sprø og fin når det stekes i ovnen. Pass også på å lage et mønster, altså at det ikke er for glatt og jevnt på toppen, for da blir stekeflaten større og dermed mer sprø.

Oppskriften på fiskegrateng finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

100 g Kantareller

2 stk Purre

1 kg Poteter

200 g Smør

3 stk Eggeplomme

200 g Kolje

400 g Laks

400 g Torsk

35 g Smør

35 g Hvetemel

2 dl Melk

2 dl Kremfløte

1 ss Estragon, tørket

Salt og pepper

3 ss Fiskekraft

4 ss Gressløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning