OPPSKRIFT ER MED REDDIKER

Denne pestoen har du ikke smakt

Og den er bedre, sunnere og kulere.

REDDIK I FLERE FORMER: Det er så mye godt man kan lage av redikk.
REDDIK I FLERE FORMER: Det er så mye godt man kan lage av redikk. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

Syv deilige ting med reddiker

Vakre, små reddiker er blant de første delikatessene som trenger seg opp av jorden når vinteren er over. Og det er akkurat slik de føles, nemlig friske, sprø og en feiring av at våren har kommet.

Neonrosa, vanlig rosa og hvite, flerfargede. Fargen har mindre å si enn størrelsen (jo mindre jo bedre, siden reddiker blir skarpere og får grovere fibre ettersom de vokser) og friske blader. Ikke bare betyr friske blader at det ikke var lenge siden de ble plukket opp av jorden, men også at de smaker bedre.

Ja, så har du altså en bunt med reddiker på kjøkkenet. Og hva gjør du nå? Jeg har syv forslag.

Croque-au-sel

Den klassiske, franske måten å spise reddiker på er å gi dem rollen som en forrett - en måltidsåpner. Croque-au-sel betyr omtrent "sprøtt med salt". Så, fjern den lille roten og la en centimeter av det grønne bli igjen. Server reddikene med smør, litt havsalt og masse fersk baguette. Det man gjør nå er å dyppe reddiken i litt havsalt, ha på litt smør og spise den sammen med baguetten. Fortsett til du er fornøyd.

Reddik og avokadocanapeer med røkt salt

Som en veganversjon av den ovenfor liker jeg å lage to-tyggs avokado- og reddikcanapeer på tynne baguetteskiver. De er superenkle å lage og de gjør seg alltid som vårfingermat - med et glass tørr hvitvin.

REDDIK I FLERE FORMER: Det er så mye godt man kan lage av redikk.
REDDIK I FLERE FORMER: Det er så mye godt man kan lage av redikk. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Reddiker i jord à la Noma

Den nå verdensberømte René Redzepi på Noma i København serverte tidligere en trompe l'oeil (en "synsbedrag") av en appetittvekker. Det var friske reddiker med blader og det hele som var plantet i terrakottapotter som tilsynelatende var fulle av jord. Ved nærmere undersøkelser viste det seg å være spiselig jord. Og under var det et lag med yoghurt og friske urter. Den morsomme ideen er det artig å prøve hjemme - og vi har en enkel oppskrift til deg (se oppskriften her).

Papirtynne reddiker i salater

VERDENS BESTE FORRETT: Slik lager Clotilde forretten som har blitt verdensberømt på Noma.
VERDENS BESTE FORRETT: Slik lager Clotilde forretten som har blitt verdensberømt på Noma. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Dersom du har en mandolin, eller er veldig flink med kniven, så ikke la sjansen gå fra deg til å pynte salatene dine med papirtynne reddikskiver, del dem på tvers slik at det ser ut som hvit og rosa confetti. Ikke bare er de en glede å se på, særlig mot lysegrønne, små salatblader, men de gir også litt krønsj og tilfører et lite peppersting til råkosten.

Bakte reddiker

Vi glemmer ofte at reddiken er en rotgrønnsak - riktignok av den finere sorten - men som deres vinterlige fettere blir de veldig gode når man baker dem i ovnen. Og det gjelder særlig de litt større variantene, dersom du får tak i dem. Del dem i to eller fire, vend dem i salt og olivenolje og legg dem i en ildfast form. Bak dem i ovnen på 180 grader i omtrent 20 minutter, vend en gang underveis, og vent til de blir myke og gyllenbrune. Klem over litt sitron, dryss over litt fetaost (eller chevre) og servér dem med rikelig koriander og gressløk.

Pesto av reddikblader

En av de enkleste måtene å få brukt bladene på reddiken er å lage pesto av dem. Du kan bruke det til pasta, selvsagt, men det er like godt på kjeks eller på en sandwich med tynne skiver parmaskinke - se oppskrift nedenfor.

Radish av reddikblader

OPPSKRIFT PÅ REDDIKER: Dette er den beste munnfullen så langt i 2011.
OPPSKRIFT PÅ REDDIKER: Dette er den beste munnfullen så langt i 2011. Foto: Foto: Erik Hannemann

Dette er en av mine absolutte pastafavoritter. Den er inspirert av klassikeren orecchiette alla barese. Denne superraske, men utrolig saftige spesialiteten fra Puglia er tradisjonelt laget med cime di rapa (en brokkoli lignende grønnsak, red. anm.), men reddiktopper er jo enklere å få tak i. Jeg steker noen hvitløk og ansjos i olivenolje til de blir pasteaktig og så har jeg i hakkede blader til de faller sammen. Så vender jeg inn kokt pasta og serverer med sjenerøse mengder revet pecorini.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Clotilde Dusoulier

Canapeer med reddik og avocado

Canapeer som bare tar noen minutter å lage? Ja, her har du dem. Med reddiker.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Avokado

1 ts Sitronsaft

Pepper, sort og nykvernet

20 bit Baguette

Salt

10 stk Reddik

Clotilde Dusoulier

Reddikblader som pesto

Dette er det ikke mange som tenker på, men bladene til reddiken er spiselig. Og du kan lage denne deilige pestoen!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 bt Reddik

30 g Parmesan

30 g Hasselnøtter

1 fedd Hvitløk

1 ts Sitronskall

2 ss Olivenolje, extra virgin

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Bakte reddiker

Slik blir reddikene supergode med to, tre ingredienser.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

12 stk Reddik

Olje

Salt

50 g Smør

REDDIK I FLERE FORMER: Det er så mye godt man kan lage av redikk.
REDDIK I FLERE FORMER: Det er så mye godt man kan lage av redikk. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning