Cæsarsalat

Salaten du aldri blir lei av

Det er en grunn til at Cæsarsalat lages over hele verden.

ENKELT OG GODT: Cæsarsalat består av få ingredienser, dressingen gjør underverker.
ENKELT OG GODT: Cæsarsalat består av få ingredienser, dressingen gjør underverker. Foto: Astrid Hals/frukt.no
Sist oppdatert

- Hva? Har vi ikke mer igjen?

Det begynner å koke under topplokket.

- Å herregud! Hva gjør vi nå?, spør den allerede stressa kokken i det han oppdager at lageret er i ferd med å gå tomt. Det er USAs nasjonaldag og restauranten er full.

Det er krise.

Som matskribenten Waverly Root, skrev i den legendariske "The Food of France", må en god kokk "make do with what is at hand". Og Cardini Cesare vet råd.

Mange oppfinnelser, kulinariske så vel som andre, kommer når man minst venter det. Tarte tatin er et kjent eksempel. Corn Flakes et annet. Teflon, jeans og pencilin er flere eksempler på at ting ikke gikk etter planen, men likevel imponerte alle.

Om du gir deg selv noen stramme rammer så skal du se at det gjør underverker på kreativiteten. Se bare hvordan verdens beste restaurant gjør det - å bare bruke ingredienser fra Norden utløste en innovasjonstsunami.

Cæsarsalaten blir til

Cardini har noen år tidligere utvandret fra Nord-Italia. Den første verdenskrigen tvang han og brødrene over Atlanteren. Målet var hele tiden USA, men der var det forbudstid. Ikke vin. Og det passer dårlig for en italiener som har ambisjoner om å slå seg opp i restaurantverdenen.

Han viser imidlertid raskt merkantil forståelse og starter en restaurant rett over grensen til Mexico, i Tijuana. Akkurat denne dagen kommer det voldsomt med gjester. Enda flere enn forventet. Folk strømmer over landegrensen for å feire, ironisk nok, USAs nasjonaldag. Folk kan endelig ta seg et glass. På kjøkkenet går de sakte, men sikkert tomme for ingredienser. Og snart kan de ikke lenger lage ting som er på menyen.

Men det er nå Cardini slår til.

Du kommer ikke helt fra Italia for å være en noksagt på kjøkkenet.

Cardini tar en kjapp titt på kjølelageret. Ok, vi har egg, parmesan, masse romanosalat. Og brød.

Noen sekunder senere har han skapt en klassiker som skal gå verden over. Og cæsarsalaten kan vi bestille den dag i dag. Det finnes neppe den byen som ikke har en variant av den.

Hvordan lager man cæsarsalat?

Når en salat får en slik voldsom utbredelse som cæsarsalaten, blir det naturlig nok mange versjoner. Det lages neppe to like, selv om den originale ingredienslista er temmelig enkel og fastspikret. Dette er de aktuelle ingrediensene i en cæsarsalat:

  • romanosalat
  • olivenolje
  • hvitløk
  • salt og pepper
  • eddik
  • sitronsaft
  • Worcestershire sauce
  • eggeplommer
  • parmesan
  • krutonger, nylagede (du gjør det på denne måten)

Noen legger merke til at kylling ikke er på lista. Det er heller ikke ansjos, kapers og bacon. Særlig bacon vil nok mange savne.

Men, dette er altså lista over de originale ingrediensene til en cæsarsalat. Det hersker mange myter og uklarheter omkring den opprinnelige oppskriften. Men, ingrediensene ser virkelig ut som noe du alltid har (og sjelden går tom for) i et restaurantkjøkken. Selv når det er "tomt".

Det var først da alkohol ble lovlig igjen i USA og vår venn flyttet til Los Angeles at salaten hans tok helt av. Da var det nemlig celebritetene som kastet glans over cæsarsalaten.

Cardinis finansielle lykke ble gjort da han begynte å selge dressingen på flaske. For, det er nettopp dressingen som gjør en cæsarsalat til en cæsarsalat.

Dressingen til cæsarsalaten

Akkurat som resten av salaten hersker det også her mange varianter. Det sies at i den originale oppskriften var det ikke sardiner, men Worchestershiresaus, som ga den spesielle smaken.

Men, det er ganske vanlig å bruke ansjos. Her er lista over de vanligste ingrediensene:

  • hvitløk
  • sitronsaft
  • salt
  • olje
  • vann
  • egg
  • sennep
  • (majones)
  • evt ansjos

Det store spørsmålet er om man skal bruke egg. Og i så fall: Skal egget kokes - eller bare delsvis kokes? Noen liker å koke egget i omtrent ett minutt (og da ser det slettes ikke kokt ut overhodet) og så ha i olje omtrent som om du lager en majones.

I de fleste nyere varianter lager bruker man ferdig majones. Men, så er det altså slik at salaten aldri er den samme på to steder. Og det er kanskje derfor vi aldri går lei av den.

Nedenfor finner du tre oppskrifter på cæsarsalat. Mitt forslag er å gjøre som Cardini: Ta det du finner og gjør det beste ut av det!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Cæsarsalat med kylling

En klassiker som garantert blir en suksess.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bt Salatblader

2 stk Kyllingbryst

150 g Bacon

3 skiver Loff

Olje til pensling

Salt og pepper

2 stk Eggeplomme

2 ts Dijonsennep

2 fedd Hvitløk

0.5 stk Sitron, saften av den

2 dl Olje

Salt og pepper

TV2

Cæsarsalat med kylling og parmesan

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Kyllingbryst

100 g Baconskiver

2 ss Olivenolje

0.25 ts Salt

Pepper, sort og nykvernet

1 stk Romanosalat

1 stk Rødløk

4 skiver Brød

1 ss Olivenolje

1 ss Smør

1 fedd Hvitløk

2 stk Eggeplomme

2 ts Dijonsennep

2 fedd Hvitløk

4 stk Ansjosfilet

2 dl Olje, nøytral

Parmesan, nyrevet

Brød

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også