Pan-bagnat mat til piknik

OK, du skjærer av toppen på en loff...

Nei, hva er det han har funnet på nå?

Publisert Oppdatert

Det er ikke til å unngå når du er i Nice. Svipper du innom bakeren på vei til stranda ser du dem. De ligger i disken. Mest sannsynlig under det lokale navnet pan-bagnat.

Med en pan-bagnat under armen kan du rusle i sandalene, med solbriller på, ned til en solseng som venter på deg, og glede deg til lunsjen.

Pan-bagnat betyr noe sånt som "badet brød". Det holder for oss å tenke at brødet i alle fall ikke er tørt. Og jeg tenker at den kanskje smaker aller best når man selv er nybadet.

Den originale varianten som du mest sannsynlig vil støte på i Provence, er en brød som er fylt med Salade niçoise. Salaten er ikonisk for Provence.

Som med mange av de mest klassiske rettene smaker de best der de kommer fra. Og når en kanonisert, lokal rett setter seil og reiser, for eksempel tvers over et kontinent eller et hav, er den ikke den samme når den kommer fram. På sin ferd utsettes retten først for noen små, lokale tilpasninger. - Hm, vi har ikke tunfisk, skal vi bruke noe annet?

Ettersom den fjerner seg lenger og lenger fra sitt opphav blir endringene større. Og langt hjemmefra finner det ingen tradisjonsbærende høvdinger, kjerringer eller kokker som holder igjen. Det er ingen her som "husker". I Provence er det alltid noen som erindrer hvordan en pan-bagnat ble servert som snacks i Bryllupet til Monsieur Le Click, på stranden i Juan Les Pines eller på picnic utenfor Grasse. I det nyerobrede territoriet finnes det ikke sånne folk. Her er det fritt fram for forandringer og tilpasninger, snarveier og forbedringer.

I periferien av det provencalseke kjøkkenets innflytelsessfære, hvor en ørliten diaspora av utvandrede franskmenn knapt er hørbar i den daglige matdiskursen, representerer ikke pan-bagnat som noe annet enn en idé. En ide om å grafse ut innholdet av en loff, fylle det med gode greier og ta den med som en morsom ting i picnic-kurven.

Likevel ser jeg tydelige spor av opprinnelsen i de fleste variantene, også i Gordon Ramseys oppskrift.

Jeg skjønner godt at Gordon gjør noen tilpasninger, med for eksempel å bytte ut spekeskinke med sardiner.

I min variant finnes det en masse friske urter, nemlig koriander, mynte og persille. Det synes jeg gjør denne kulinariske kongen litt livligere.

Jeg har også stekt squash (som Gordon), men det kan gjerne byttes ut med vanlig salat. Da er det mye mindre stress.

I videoen ser du en kjapp variant - men, denne er enkel å endre, justere og tilpasse hva din egen gane foretrekker. Og hva du har i huset.

Du finner min oppskrift nedenfor, men tenk på den som et utgangspunkt. Tapenade er dog viktig, synes jeg.

 Lag din egen pan-bagnat!

Erik Hannemann

Pan-Bagnat

Dette er den kuleste og smarteste sandwhichen du lager til pikniken.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Loff

4 ss Tapenade

4 skiver Spekeskinke

0.5 stk Squash

4 stk syltede paprika

2 stk Mozzarella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen