Mat på nett

De beste matnettstedene

Her er det vi mener er de ti beste, engelskspråklige nettstedene for mat og drikke.

APPETITTVEKKENDE: Det finnes mye å la seg friste av på nettet. Foto: Colourbox.com
APPETITTVEKKENDE: Det finnes mye å la seg friste av på nettet. Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Nettet renner formelig over av matstoff og oppskrifter. Ikke minst har den voldsomme bloggebølgen utvidet tilbudet noe aldeles enormt. Vil du ha det på norsk, så er du jo allerede på Klikks matseksjon, og der finner du bl.a. vår store oppskriftsdatabase med tusenvis av oppskrifter.

Vi vet imidlertid at mange av våre lesere også søker matstoff på utenlandske nettsteder, og da fortrinnsvis på engelsk. Men hvordan finne frem i jungelen og skille klinten fra hveten? Svaret er vår guide til de ti beste engelskspråklige nettstedene. I guiden har vi prioritert nettsteder med en ganske generell profil, som appellerer til mange, fremfor veldig smale og dype spesialnettsteder for cupcakes, veganisme o.l.

Regn om mål og vekt

Oppskrifter kan imidlertid være en utfordring. Mens britene nå er gått over til det metriske system, holder amerikanerne fremdeles på det tradisjonelle, og da er du nødt å regne om. Men vi kommer til unnsetning med vår guide til konvertering av mål og vekt.

Du finner både skjermbilder og omtale av de forskjellige nettstedene nedenfor, og de er sortert i alfabetisk rekkefølge.

Savner du noen av dine favoritter blant nettstedene? Si fra i kommentarfeltet nedenfor.

All Recipes

Veldig stor oppskriftsdatabase.

MATNETTSTED: All Recipes.
MATNETTSTED: All Recipes. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

All Recipes er et av de største og mest populære matnettstedene i verden, med en kolossalt stor oppskriftssamling. For å få de beste søkemulighetene, må du imidlertid melde deg inn, og dette koster penger. Du får bedre søkemuligheter gratis på Epicurious. Dette er likevel et bra matnettsted, om enn mer for kvantitet enn kvalitet.

BBC Food

Først og fremst for deg som ser BBC Lifestyle på TV.

BBC Food er bra på mat, men er spesielt nyttig for deg som følger med på matprogrammene på BBC Lifestyle på TV. Her finner du nemlig oppskriftene til Nigella, Heston og alle de andre kjente kokkene. Du kan også søke opp oppskriftene til hvert TV-program. Det er et skår i gleden at alle TV-programmene ligger der, men kan ikke avspilles fra Norge. Dette er likevel et bra matnettsted, spesielt om du er fan av BBC Lifestyle.

Chow

MATNETTSTED: BBC Food. Utsnitt av skjermbilde.
MATNETTSTED: BBC Food. Utsnitt av skjermbilde. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

Omfattende nettsted om mat.

Chow er et meget omfattende nettsted med mye nyttig innhold. Den store oppskriftsdatabasen kan søkes på kryss og tvers på mange forskjellige måter, også for ting som vegetar og glutenfritt. Der er oppskrifter fra både profesjonelle kokker og brukere av nettstedet. Diskusjonsforumet er også omfattende, og her kan du får svar på nærmest hva som helst om mat og drikke. Forumet er dog ganske USA-sentrisk, spesielt hva angår byer, butikker og restauranter.

Epicurious

Har kanskje den aller beste oppskriftsdatabasen på nett.

MATNETTSTED: Chow. Utsnitt av skjermbilde.
MATNETTSTED: Chow. Utsnitt av skjermbilde. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

Det er det store magasinforlaget Condé Nast som står bak Epicurious. Hvis du ikke har hørt om dem, så er det de som gir ut Vogue, Vanity Fair, The New Yorker og flere andre kjente magasiner, også om mat og drikke. Oppskriftene og det øvrige stoffet på Epicurious kommer hovedsakelig fra de to magasinene Bon Appétit og Gourmet (det sistnevnte er nå gått inn), samt småting fra andre magasiner som House & Garden.

Det er en veldig stor og god oppskriftsdatabase på Epicurious, med omfattende søkemuligheter (gå til avansert søk), også på næringsinnhold, hvor man kan velge vegetar, lavkarbo, glutenfritt etc. Hvis du er ute etter kun én oppskriftsdatabase på nett, så er kanskje denne den aller beste. I tillegg finnes det mye bra stoff om råvarer, teknikker, redskaper, sesonger og høytider. Høy kvalitet på alt sammen.

Fine Dining Lovers

Interessant om kokker, restauranter og med storbyguider.

MATNETTSTED: Epicurious.
MATNETTSTED: Epicurious. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

Fine Dining Lovers er et sponset nettsted (av de italienske flaskevannene San Pellegrino og Acqua Panna), og altså ikke helt redaksjonelt uavhengig. Men det synes ikke på innholdet. Det aller meste her handler nemlig om andre ting enn vann. Mens de fleste av de andre nettstedene vi anbefaler i vår guide har fokus på oppskrifter, er det her mye annet godt stoff. For all del; det finnes også oppskrifter her, men i tillegg får du masse interessant og nyttig stoff om kokker, restauranter, storbyguider til mat og drikke etc. Alt sammen er riktig lekkert presentert.

Food52

Omfattende nettsted om mat.

Food52 har et renslig og pent design. Oppskriftssøket er meget detaljert og lett å bruke. I tillegg finnes det masse gode guider til både ingredienser, teknikker etc. Dette nettstedet utmerker seg ikke med at det er best på noe område, men det er omfattende, nyttig og gir et godt helhetsinntrykk.

Food Network

Først og fremst for deg som ser Food Network på TV.

MATNETTSTED: Fine Dining Lovers.
MATNETTSTED: Fine Dining Lovers. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

I likhet med BBC Food, er Food Network orientert mot TV, og da den amerikanske TV-kanalen med samme navn, hvor du finner kokker som Rachel Ray og Emeril Lagasse. Dette nettstedet er selvsagt mest nyttig hvis du allerede ser på programmer på denne kanalen, men er også kjekt for andre. Det er høy kvalitet på oppskriftene, da nesten samtlige kommer fra profesjonelle og kjente kokker.

Gojee

Flotte bilder og lekkert design.

Gojee er et av de aller lekreste matnettstedene, med nydelig, minimalistisk design, store og flotte fotos og en generelt meget høy kvalitetsfølelse. Nettstedet er en «kuratert» tjeneste, og henter da altså det beste de finner av oppskrifter fra andre nettsteder og blogger. Gojee krever innlogging, men det er gratis. Oppskriftssøket er ikke så detaljert som hos Epicurious, men er du opptatt av det estetiske, så blir det neppe penere, eller mer fristende enn dette.

The Guardian Food & drink

MATNETTSTED: Food52.
MATNETTSTED: Food52. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

Hvordan lage den perfekte versjon av klassiske retter.

Matseksjonen til den britiske avisen The Guardian er veldig bra, men det som virkelig er rosinen i pølsen her, er underseksjonen How to cook the perfect Opplever ikke også du det frustrerende når du skal lage en klassisk rett, som f.eks. gazpacho eller spaghetti alle vongole, så får du hundrevis, hvis ikke tusenvis av treff på Google? Og ikke nok med det; det er tildels betydelige forskjeller oppskriftene i mellom, både når det gjelder ingredienser og tilberedningsmetoder.

Her er det matskribenten Felicity Cloake kommer til unnsetning. For hver rett konsulterer hun et halvt dusin forskjellige kokebøker, også fra kjente kokker. Så lager hun alle de forskjellige versjonene av retten, og diskuterer dem underveis, både hva hun liker og ikke liker. Så, til slutt, destillerer hun alt dette ned til en «perfekt» versjon av retten. Du trenger ikke nødvendigvis være enig i sluttresultatet; det er hele prosessen som er så interessant, og du får uansett nok av tips til å kunne lage din egen versjon. Eneste aberet er at det ikke finnes noen egen søkefunksjon for denne underseksjonen, men det går likevel ganske greit å bla gjennom sidene.

Matching food & wine

MATBNETTSTED: Food Network.
MATBNETTSTED: Food Network. Foto: Utsnitt av skjermbilde.

Match vin til mat og mat til vin.

Det er Fiona Beckett som står bak Matching food & wine. Hun skriver om vin for The Guardian, og har gitt ut flere bøker om både mat og drikke. Hovedfokuset for nettstedet er, som navnet sier, matching av mat og vin. Du kan gå begge veier, enten starte med mat og finne ut hvilken vin du skal drikke til, eller velge vin først for å finne gode matkombinasjoner. Fiona er også godt over gjennomsnittet opptatt av ost, øl og cider, så disse områdene dekkes også. I det hele tatt et veldig nyttig nettsted, og holdt i en uformell tone.

MATNETTSTED: Gojee.
MATNETTSTED: Gojee. Foto: Utsnitt av skjermbilde.
MATNETTSTED: Guardian.
MATNETTSTED: Guardian. Foto: Utsnitt av skjermbilde.
MATNETTSTED: Matching food & wine.
MATNETTSTED: Matching food & wine. Foto: Utsnitt fra skjermbilde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning