Selv om det finnes et stort tilfang av oppskrifter på norske nettsteder og blogger, som f.eks. Klikks store oppskriftssamling, er det likevel mange som søker til utlandet for inspirasjon. Og da melder det seg med ett et problem: disse hersens målene.

Nå har riktignok britene endelig konvertert til det metriske system (SI), altså det samme som vi bruker her i Norge, men det finnes likevel mange oppskrifter på nett basert på det gamle Imperial-systemet (heretter kalt IMP). Og amerikanerne har sitt eget system, som er delt opp på noenlunde samme måte som IMP, men hvor målene tildels er forskjellige. I fortsettelsen vil vi kalle det amerikanske systemet for US.

Denne guiden er kun begregnet på mat og drikke, og vi vil altså ikke befatte oss med ting som kraft, elektrisitet, magnetisme etc.

Vi starter ut med tre tabeller over ting som er felles for IMP og US, nemlig lengde, temperatur og vekt.

Lengde

Inch

2,5 cm

Foot

30,5 cm

Yard

91,5 cm

Temperatur

Først må vi ta med den generelle formelen for omregning fra Fahrenhet til Celsius:

(F - 32) x 0,5555 = C

I den følgende tabellen tar vi med når vann fryser og koker, samt omregning fra stekeovnstemperaturer basert på gas mark til Celsius.

32 F

0 C

212 F

100 C

Gas mark 1/4

107 C

Gas mark 1/2

121 C

Gas mark 1

135 C

Gas mark 2

149 C

Gas mark 3

163 C

Gas mark 4

177 C

Gas mark 5

191 C

Gas mark 6

204 C

Gas mark 7

218 C

Gas mark 8

232 C

Gas mark 9

246 C

Vekt

Ounce (oz)

28 g

Pound (lb)

0,45 kg

Når lengde, temperatur og vekt er unnagjort, står vi igjen med volum (hulmål), og der skiller IMP og US lag. Og da trenger vi to tabeller.

Volum US

Teaspoon (tsp)

5 ml

Tablespoon (tbsp)

15 ml

Ounce (fl oz)

3 cl

Cup

24 cl

Pint

47 cl

Fifth

76 cl

Quart

95 cl

Gallon

3,78 l

Volum IMP

Teaspoon (tsp)

6 ml

Tablespoon (tbsp)

18 ml

Ounce (fl oz)

28 ml

Cup

28 cl

Pint

57 cl

Quart

1,14 l

Gallon

4,55 l

Husk at om du bruker Klikks oppskriftsdatabase, så slipper du å regne om mål.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!