Mat på ferie:

Farlig feriemat

Mange opplever å få sydenferien ødelagt av magetrøbbel. Her får du tips om hva du bør styre unna.

MAT PÅ FERIE: Ta noen enkle forholdsreler, så minsker sjansen for å bli matforgiftet.
MAT PÅ FERIE: Ta noen enkle forholdsreler, så minsker sjansen for å bli matforgiftet. Foto: Istockphoto
Sist oppdatert

Bakterier, amøber og andre mikroorganismer i mat og drikkevann er kjedelig feriekompani. Det er ikke spesielt moro å feriere på toalettet, heller ikke å slite med dårlig mage i lang tid etter at en har kommet hjem.

Gunnar Hasle er spesialist i infeksjonssykdommer og tropemedisin ved Reiseklinikken i Oslo. Han opplever at folk ikke er så flinke til å følge rådene om hva de kan og ikke kan spise og drikke i sydligere strøk. Derfor mener Hasle det er viktig å gi så få råd som mulig. De to første på listen anser han som de aller viktigste.

  • Ikke spis mat som smaker vondt/bedervet. Maten er sannsynligvis infisert med bakterier.
  • Ikke spis rå østers. Årsaken er at østers tar opp næringsstoffer fra vannet, deriblant tarmbakterier. I utlandet kan kontrollen av østers være dårlig.
  • Drikk bare flaskevann eller vann som er kokt. Isbiter er ok, fordi det er snakk om bare små mengder vann.
  • Det sikreste er å holde seg til mat som er kokt eller gjennomstekt og servert rykende fersk. Nygrillet mat på gaten kan derfor være lurere å spise enn buffet-mat som står lenge fremme på de internasjonale hotellene.
  • Vær ekstra påpasselig med kylling og rå egg. Om ikke kyllingen er gjennomstekt, så send den ut igjen eller la være å spise den. Ikke la deg friste av hjemmelaget iskrem - den inneholder rå eggeplomme. Fabrikkprodusert er helt i orden.
  • Ikke spis salatblader og rå, uskrellede grønnsaker for å unngå å få i deg bakterier fra jorden.
  • Skrell frukt som vokser ved bakken. Frukt som vokser på trær er det ikke så farlig med.
  • Ta for deg av reisemålets matgleder

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også