Macaronigrateng

Mac 'n' cheese - syndig godt

Ostegratinert macaroni er et rikt og deilig tilbehør til kjøtt og pølser.

DEILIG: Mac 'n' cheese blir enda bedre med vellagret og smaksrik ost.
DEILIG: Mac 'n' cheese blir enda bedre med vellagret og smaksrik ost. Foto: Foto: Peter Berg
Publisert Oppdatert

Det skal vanskelig gjøres å finne noen som ikke liker pasta. Bare tanken på en bolognese, carbonara eller amatriciana, får tennene til å løpe i vann. Mens disse pastarettene står på egen bein, er mac 'n' cheese for tilbehør å regne.

Bare for å fjerne en mulig forvirring: Når vi snakker om mac 'n' cheese, så er det altså ikke en cheeseburger fra McDonald's vi har i tankene. Nei, det er macaroni som er gratinert med ostesaus. På norsk er det vel naturlig å kalle dette macaronigrateng eller -stuing.

Nederst i denne artikkelen finner du oppskrift på en ganske basic mac 'n' cheese. Men vi har tenkt å "pimpe" den litt, så den blir enda bedre.

Flere typer pasta

Den mest brukte pastaen til en slik grateng, er macaroni - derav navnet, men det er ingenting i veien for å bruke andre pastatyper, bare du styrer unna de lange og tynne, som spaghetti, tagliatelle eller linguine. Vi vil ha pasta i biter, som penne, orrechiette, conchiglie, farfalle, fusilli etc.

Smaksrik ost

Hvis du vil ha en virkelig god og smaksrik grateng, så styr for all del unna den ferdigrevne osten du får kjøpt på super'n. Den smaker ingenting. Cheddar og gruyère er førstevalgene når du skal lage en skikkelig god ostesaus, men gouda og edamer funker også bra. Om de kun har Norvegia og Jarlsberg på butikken din, sørg for å velge de vellagrede variantene.

Du kan også skifte ut noe av osten med blåmuggost for enda mer smak. Både stilton, roquefort og gorgonzola er glimrende, men hvorfor ikke prøve den norske, prisvinnende Kraftkar fra Tingvollost? Eneste aberet med blåmugg, er at gratengen kanskje ikke blir så barnevennlig.

Et annet triks for å få litt mer smak inn i gratengen, er å ha litt cayennepepper i ostesausen. Det gir den et ekstra kick.

Det skal også være et dryss med ost på toppen av gratengen, og her er det ingenting som slår parmesan. For å få litt "crunch" i skorpen, kan du også blande parmesanen med smuler av dagsgammel loff, eller bruke ferdige Panko-smuler fra boks.

Enda flere varianter

En makronigrateng kan bli ganske tung og fet, og for å gjøre den litt sunnere og lettere, kan du blande inn litt grønnsaker, f.eks. buketter av brokkoli eller blomkål. Så greier du kanskje å få lurt litt grønnsaker i ungene samtidig.

Eller du kan gå til den helt andre ytterligheten og ha i terninger av stekt bacon eller chorizo. Da blir det ihvertfall nok smak.

Til kjøtt og pølser

Vi nevnte innledningsvis at mac 'n' cheese er godt tilbehør til kjøtt og pølser. Det er ingenting i veien for at du også kan bruke en slik grateng til fisk eller kylling, men vi føler at den fort blir for kraftig og smaksrik i denne sammenhengen. Du risikerer at gratengen kjører fullstendig over fisk og kylling.

Det beste av alt er faktisk grove og smaksrike pølser. Da har du et skikkelig måltid for kalde og mørke høstkvelder.

Peter Nerg

Macaroni 'n cheese

Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker som er like enkelt som det er godt. Denne varianten spanderer noen tomater på toppen for å live opp litt.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Makaroni

2 ss Hvetemel

3 ss Smør

2 dl Melk

0.5 ts Muskat

100 g Ost

2 stk Tomater

Timian

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning