Julegavetips til den som er glad i mat

Julegaver til den matglade

Tre ting du neppe har tenkt på.

WONDERBAG: Denne holder varmen på kjelen i over 12 timer. Og mens kjøttet kokes kan du trygt dra på tur.
WONDERBAG: Denne holder varmen på kjelen i over 12 timer. Og mens kjøttet kokes kan du trygt dra på tur. Foto: Foto (grab): Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Pastamaskin, aspargeskoker og riskoker?

De ligger i boden, ja.

Det som virket som en god idé endte opp med å ta hylleplass. Etter at man kanskje brukte det én gang.

Kanskje.

I en sak fra noen juler tilbake skrev jeg ni tips. Etter en titt på saken vil jeg fortsatt si at det er gode tips. Høydepunktet er kanskje Aeropress og knivsliper.

Nå vil jeg komme med tre splitter nye tips. Og jeg vet alle tre vil bli brukt.

Bla deg fram i tipsene og se om det er noe du liker!

Pizzajern - ikke pizzastein

Du får et helt nytt pizzaliv.

Dette pizzajernet hadde jeg lave forventninger til. Og det kommer av at jeg ikke har hatt særlig suksess med pizzasteinene jeg har kjøpt. De har nemlig sprukket alle sammen. Og dessuten var de et mas å få gjort rene.

Denne tunge metallplaten, derimot, viste seg raskt å være en suksess.

Det du gjør er å varme den opp i hele 45 minutter - maks varme. Om du lager en vanlig pizzadeig, er det omtrent samme tid det tar å heve den (selv om noen flinkisser gjør det over natten, da...).

Å oppleve hvordan pizzabunnen krøller seg opp langs kanten fordi pizzajernet er så varmt, fryder alle matglade. Restultatet er en makaløst sprø og god pizza.

For første gang får du oppleve at pizzaen oppfylller det opprinnelige kravet i den originale pizzaloven: At pizzastykket ikke bøyer seg når du holder det i enden!

Fordeler og ulemper

Siden pizzastålet blir hysterisk varm må du bruke en pizzaspade (den følger med om du betaler KR 998,-). Det er ikke et alternativ å ta den glovarme steinen ut av ovnen og legge pizzaen oppå - det er altfor risikabelt.

Det betyr at pizzaen må passe til pizzaspaden. Og for de fleste betyr det at pizzaen må være litt mindre enn vanlig.

En pizzadeig må da typisk deles i to. Og dermed må pizzaen stekes i to omganger. For å snu en ulempe til en fordel: Det betyr at flere får varm pizza!

Vask går helt greit, men du må selvsagt vente (lenge) til pizzajernet blir kaldt.

Du får kjøpt den på Thechef.no og koster kroner 799,-.

Wonderbag - den nye dynen

Nå slipper du å koke maten.

PIZZASTÅL:
PIZZASTÅL: Foto: Foto (grab): Erik Hannemann

De som har levd en stund vet hva "dynegrøt" er.

Og kanskje noen som har vært på strømløs hytte.

Dynegrøt er en grøt som lages ved at grøten kokes opp og så pakker man kjelen inn i ei dyne. Poenget er da at den holder seg varm i mange, mange timer. Og dessuten koker den seg ferdig.

Nå har det (endelig!) kommet en dings som tar dette prinsippet på alvor.

Den ser ut som en puff (som man har bena på). Vi testet produktet ved å koke opp lammekjøtt og løk sammen med litt laurbær og urter. Alt vi gjorde var å koke opp kjøttet i en kjele - og så la vi hele gryta (med lokk) i wonderbaggen. Etter 13 timer var det fortsatt varmt.

Da har du brukt svært lite energi på prosessen. Du kan bruke den hjemme, men er også svært anvendelig på hytter. Kok opp, pakk den inn og gå på tur til det er middag - uten å bekymre deg for at gassen eller komfyren står på.

Den selges altså under navnet Wonderbag, for eksempel på Naturligliv.no til kroner 790,-. Et sympatisk trekk er at dersom du kjøper en, vil det også doneres et stykk wonderbag til en hjelpeorganisasjon. Den er, som nevnt, svært praktisk på steder hvor man har lite tilgang på strøm og gass.

The Boss - suppemaskinen som gjør alt

Holder du ut spetakkel har du mye godt i vente.

Dette er en nyvinning som selveste Heston Blumenthal har satt navnet sitt på. Det er altså kokken som først ble kjent for restauranten The Fat Duck utenfor London - hvor de underligste mateksperimenter gjennomføres.

WONDERBAG: Denne holder varmen på kjelen i over 12 timer. Og mens kjøttet kokes kan du trygt dra på tur.
WONDERBAG: Denne holder varmen på kjelen i over 12 timer. Og mens kjøttet kokes kan du trygt dra på tur. Foto: Foto (grab): Erik Hannemann

Denne maskinen, som får navnet "The Boss", oppfører seg ganske sjefete på kjøkkenet. Den ligner til forveksling på en blender. Og det er en blender. Men, med en viktig forskjell: Den kan også koke maten din.

Du fyller i ingrediensene du vil ha. Kanskje løk, sopp, selleri og kyllingkraft. Så kommer det herlige: Trykk på knappen "SOUP". Det kan neppe misforståes.

Fem minutter og 30 sekunder senere har du suppe. Ferdigkokt.

Det mest oppsiktsvekkende er faktisk konsistensen. Den er bemerkelsesverdig silkemyk. Og det uten at fløte er tilsatt.

Ulempen? Det bråker.

Noe grasat.

Det er kanskje derfor den heter Boss. Ingen andre kommer til ordet så lenge den holder på.

Og så var det prisen, som også må betegnes som en ulempe: Den koster kroner 7195,- på Elkjøp.

THE BOSS: Denne maskinen er både blender og varmer.
THE BOSS: Denne maskinen er både blender og varmer. Foto: Foto (grab): Erik Hannemann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning