Hvordan krystallisere roseblader

Du gjør hva for noe med rosebladene?!

Fantastisk resultat på bare noen sekunder.

Publisert Oppdatert

- Jeg skal innrømme at jeg har kikket på deg lenge.

Hun rødmer. Og den rosa fargen blir en anelse mørkere.

- Ja, jeg har tittet på deg fra avstand. Noen ganger smiler du til meg fra blomsterbutikken. Og jeg får umiddelbart lyst på deg.

Det ser ut som om hun trenger litt vann.

 

Det er på tide å ta bladet fra munnen: Jeg synes roser er vakre. Og rosebladene er kronen på verket.

OK. Om du er mann, skal du skal være skråsikker på din egen seksualitet når du krystalliserer roseblader.

La det være sagt: Det er ikke meg det er noe galt med, det er alle andre. De som avslører sin hjelpeløse og fordomsfulle uvitenhet i møte med mine roseblader. Mine krystalliserte roseblader.

De dukker med jevne mellomrom opp i amerikanske magasiner og nettsider som er myntet på hjemmemødre og supermoms. Og alle andre som elsker å varte opp med vakre kaker. Roseblader pynter opp den enkleste kaken i verden, den med cornflakes. Men de gjør seg like godt på en sofistikert prinsessekake. Uansett vil ditt publikum spontant erklære deg som et estetisk geni.

Ja, du vil bli skamrost.

Jeg lover.

 

Slik krystalliserer du roseblader

De skulle visst hvor enkelt det er. Alt du trenger er å pensle rosebladene med lettpisket eggehvite og så vende dem i sukker. La dem ligge over natten (altså i en 7-8 timer) i romtemperatur.

Etter det holder de seg godt noen dager i kjøleskap, særlig om du pakker tett med plast.

Om du synes sukkeret er for grovkornet kan du bruke en morter til gjøre det litt finere. Du kan også bruke melis (som bare er finmalt sukker).

 

Er roser spiselige?

Ja, roser er spiselige.

Det eneste man bør passe seg for er sprøyting.

Uansett er det ikke voldsomme mengder man skal tygge i seg, så jeg er helt fryktløs når jeg strør krystalliserte roser på toppen av den kule pære og kastanjekaka.

I land som India, Pakistan og Tyrkia er det vanligere å bruke rosene som en hvilken som helst urte. Og i 2012 var roser "Her of the Year" i Den internasjonale urteorganisasjonen. (I år er det sommersar som gjelder).

Roser hører til den store Rosaceae-familien. Og på det familietreffet dukker jordbæret, eplet, plommen og en drøss andre, spiselige slektninger opp.

Rosebladene kan brukes til alt fra te til syltetøy. De smaker temmelig forskjellig, de ulike typene. Noen har jordbæraktige aromaer, andre går mer mot eple. Generelt blir de bitrere jo mørkere de er på farge.

Nå kan du lage denne nydelige sjokoladeplaten med hasselnøtter og roseblader.

Erik Hannemann

Krystallisere roseblader

Det er ikke vanskelig å kandisere (krystallisere) roseblader.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk rose

1 stk Eggehvite

1 dl Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning