HVORDAN BLI KVITT RESTEMAT

Den ene teknikken du trenger

Trikset som gjør all restemat god.

Publisert Oppdatert

Jeg fortalte om min nye yndlingssnack. Det er den hvor du koker egget i en skål (i vann). Å lage og spise denne forvandler en halvtime i helgen til bare din.

Egg cocotte  er nærmest som en institusjon å regne i Frankrike. Det er et perfekt mellommåltid, sen frokost eller til og med en halvgod middag på travle dager.

Derfor er det smart å kunne mange varianter.

I denne varianten er det lagt til et lite moment, nemlig en rund, sprøstekt brødskive. Stikk ut brødskiva med den lille, ildfaste formen (eller skjær bare langs kanten). Den krymper litt når du steker den i olje, akkurat nok (forhåpentligvis) til at den passer fin ned i formen.

 

Cocotten, altså den lille, ildfaste formen, smøres med smør og så legger du i noen hakkede urter. Salvie har jeg brukt her. Men, gressløk, timian eller dill funker dødsbra.

Så: Knekk i egget. Du kan bake det i ovnen, men da jeg oppdaget metoden med å koke det med hele formen har jeg aldri sett med tilbake. Kjapt går det også. Legger du nå formen i en kjele med kokende vann opp til 2/3 av kanten med lokk på, er dette ferdig på 3-4 minutter.

Legg på brødsirkelen og hvelv ut. Det legger du nå i en skål. Og i den skålen ligger kanskje litt soppstuing eller stek løk.

Eller kyllingrester.

Ja, og her kommer et argument til for å beherske denne teknikken: Egg cocotte er en genial måte å spise rester på.

Pasta til overs? Ris til overs? Kjøttsaus til overs?

Varm det i så fall opp og legg i en bolle.

Og nå vet vet du hva du skal legge på toppen.

Erik Hannemann

Egg cocotte på smart måte

Egg cocotte er deilig snacks du lager på fem minutter.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Loffskive

1 stk Løk

1 fedd Hvitløk

4 ss Hvitvin

1 dl Kremfløte

Smør

1 stk Egg

Salvie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning