Egg cocotte

Den kuleste eggeretten

- Du skal gjøre hva meg egget?!

Publisert Oppdatert

 

Egg cocotte, hva i all verden er det?

Jo, det er en enkel og deilig smårett. Egg cocotte er den retten du lager når du er fysen. Det går raskt, er kult og kan gjøres på veldig mange måter.

Den er skreddersydd til lørdag ettermiddag. Når du går rundt og merker en pussig kiling i mellomgulvet. - Har jeg lyst på øl?, har jeg tatt meg selv i å tenke.

Og svaret har kanskje vært ja.

Men, samtidig har jeg hatt følelsen av at noe mangler. En matbit, men jeg har vil ikke styre for mye. Og samtidig har jeg ikke lyst på ei skive med leverpostei bare for å fylle det underlige lørdagsvakumet.

For meg er det her, på lørdagene, at "œufs cocotte" har fått sin egen luke i livet mitt. Noen liker å spise det frokost, andre liker sågar å spise det som middag. Eller kvelds.

Ordet cocotte er ordet for "liten ildfast form" (ramekin, på engelsk). Du vet, de små, runde formene som vi lager crème brûlée i. Prinsippet i denne retten er at egget knekkes i en slik form og bakes i ovnen - eller i vannbad.

Men først: Det bør helst være litt fett i formen for at ikke egget skal brenne seg fast. Det kan gjøres ved å smøre med olje eller smør. Det er spesielt viktig om egget skal slippes ned i en tom form, da blir kontaktflaten mellom egg og form veldig stor. Men, dersom egget skal knekkes i en skål som er fylt med noe, da er det bare kantene som får direkte berøring med egget. Da er ikke smøring strengt nødvendig.

To metoder å lage egg cocotte

Den vanligste metoden å lage egg cocotte på er å sette den i ovnen. Ha det du vil i formen (for eksempel bacon, crème fraîche og sopp), knekk i egget og stek i 220 grader i 10-15 minutter.

Den andre metoden er litt kjappere. Du gjør samme forberedelser og har egget i formen. Så koker man opp vann i en kjele eller stekepanne med høye kanter. Vannet skal nå omtrent 2/3 opp på formen. Formen med innholdet settes i vannet, lokket legges på og så koker det til det er ferdig - litt avhengig av hvordan du liker egget. Fire minutter er passe, synes jeg.

Et lite, herlig måltid kan bestå bare av denne godbiten. Men, jeg synes det er godt med litt loff og tapenade til.

Ja, og et glass øl, da. Det er jo lørdag. Når jeg spiser det. Uansett hvilken dag det er.

 

Erik Hannemann

Egg cocotte

Egg cocotte er en glitrende rett å lage når du bare er litt fysen.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Egg

3 stk Sopp

1 dl Fløte

Salt og nykvernet pepper

1 ts Eplecidereddik

0.5 stk Sjalottløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning