Grilling av grønnsaker

Slik får du perfekte grønnsaker på grillen

Mye enklere enn du tror!

LETTVINT: Grillede maiskolber er kjempegodt, og så lettvint.
LETTVINT: Grillede maiskolber er kjempegodt, og så lettvint. Foto: Christopher Sjuve.
Publisert Oppdatert

Det vanligste tilbehøret til grillmat er potetsalat og diverse grønne salater. Prøv varme grønnsaker til grillmaten!

Her er noen viktige forklaringer:

Noen ganger brukes begrepene direkte og indirekte varme.

Direkte varme kan sammenlignes med steking/sautering i panne på platetoppen inne på kjøkkenet, mens indirekte varme er tilsvarende steking/baking i ovn.

Ved bruk av kullgrill, fyller du kull bare i halve siden av grillen. For direkte varme legger du det som skal grilles direkte over varmen, altså kullene.

For indirekte varme, legger du det på den siden uten kull og setter på lokket på grillen.

På gassgrill gjør du tilsvarende, bare at her skrur du av ett eller flere av gassblussene, og beholder ett eller to på. For indirekte varme legger du det som skal grilles på den delen av grillen hvor blussene er slått av og senker lokket.

Hvilken olje skal du bruke til grillingen? Det beste er smaksnøytrale oljer som tåler høy varme, f.eks. raps og solsikke. Hvis du vil bruke olivenolje, velg da en vanlig olivenolje, ikke extra virgin.

Les også: Slik rengjør du grillen

Rett på grillen

Skal du grille relativt små og tynne ting, kan du legge dem rett på grillen på direkte varme, for eksempel asparges, samt sopp, aubergine og squash i skiver.

Sørg bare for at du pensler grønnsakene med olje før du legger dem på. Noen velger også å pensle grillristen med olje for å sikre seg at ting ikke svir seg fast.

Aspargesene ruller du slik at de får jevn varme hele veien rundt. Det burde ta 3-5 minutter før aspargesene er ferdige, avhengig av tykkelse. Skivene med sopp, aubergine og squash vender du når de begynner å få farge og mykner.

Les også: Lag Bent Stiansens fantastiske coleslaw

Baking i form

Noen grønnsaker er så harde at de trenger ganske lang tid på grillen.

Hadde du lagt dem på direkte varme, ville de blitt svidd utenpå før de rakk å bli møre tvers gjennom. Her snakker vi stort sett om rotgrønnsaker: gulrot, kålrot, sellerirot, persillerot, pastinakk, jordskokk, bete, nepe etc.

Kutt rotgrønnsakene opp i staver eller terninger, legg dem i en langpanne og vend dem i olje. Om du ikke vil grise til langpannene du vanligvis bruker inne på kjøkkenet, finnes det éngangsformer å få kjøpt.

Beregn omkring 20 minutter på indirekte varme for at grønnsakene skal bli møre. Stikk gjerne i grønnsakene med en gaffel underveis for å sjekke hvor langt de er kommet. Når det gjenstår omkring fem minutter av steketiden, kan du ha et par knuste hvitløksfedd og et par kvaster timian eller rosmarin i pannen. Rør godt rundt i pannen til slutt slik at smakene får bre seg utover. Denne fremgangsmåten kan selvsagt også brukes til å steke poteter.

Fylte tomater eller paprika er også godt på grillen, og kan også stekes i form. Men husk på at fyllet (tomat, løk, kjøttdeig etc.) kan ha problemer med å bli gjennomvarmt, så det er best at du varmebehandler dette inne på kjøkkenet først før du fyller det i de uthulede tomatene og paprikaene. Beregn så omkring 20 minutter i form på grillen.

Om du vil gratinere, har du reven ost på toppen omtrent halvveis i steketiden.

Les også: Slik lager du pizza direkte på grillen

Baking i folie

Grønnsaker kan også bakes i folie. Dette blir ikke så ulikt steking i form, bare at her er det snakk om damping - det er fukten i grønnsakene som fordamper og «koker» grønnsakene.

Bruk alufolie og brett den dobbelt. Legg så oppsnittede grønnsaker i en liten haug på midten. Ha på en liten klunk olje og en skvett tørr hvitvin, og brett så folien sammen. Stek så foliepakkene på indirekte varme med lokket på i 10-20 minutter, alt etter hvor fint du har skåret grønnsakene.

Baking i folie er en fin måte å tilberede diverse grønnsakraguer på, og her snakker vi om ting som ratatouille, caponata og lignende.

Kjekt med grillspyd

Grønnsaker kan også grilles på grillspyd. Ting som egner seg for spyd er løk, paprika, squash, aubergine og sopp.

Bare kutt grønnsakene i terninger og tre dem på. Bruk gjerne rødløk istedenfor vanlig gul løk. Det er ikke alltid like lett å få ting helt jevnt gjennomstekt, og hvis løken ikke er helt mør, er den røde typen mildere på smak enn den gule.

Bruk forskjellige typer paprika, både grønn, gul og rød. Det er ikke bare dekorativt - det er også appetittvekkende. Pensle grønnsakspydene med olje og legg dem på grillen på direkte varme. Vend dem underveis til du ser de begynner å få farge og mykner hele veien rundt.

Les også: Oppskrifter på 3 sorter potetsalat

Wok eller stekepanne på grillen

Det finnes også wokpanner og stekepanner laget for å brukes på grill. Da gjør du akkurat som på platetoppen på kjøkkenet, og steker/sauterer grønnsakene over direkte varme. Dette er den beste måten å lage grønnsakraguer på, som allerede nevnte ratatouille og caponata.

Lurer du på hvordan du lager de fristende maiskolbene på bildet øverst i artikkelen? Det finner du oppskrift på nedenfor sammen med andre deilige grønnsaksretter du kan lage på grillen.

Christopher Sjuve

Grillet mais med hvitløkssmør

Enkelt tilbehør til grillmat? Her er det.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Mais

4 ss Smør

1 fedd Hvitløk

1 ts Estragon

Sitron

Astrid Hals

Grillet fennikel med parmesan

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Fennikel

1 ss Salt

100 g Parmesan

0.5 ts Salt

0.25 ts Pepper

Marit Røttingsnes Westlie

Det perfekte grilltilbehøret

Med dette tilbehøret kan du nesten droppe resten av grillinga.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Paprika, gul

1 stk Paprika, rød

1 stk Squash

150 g Champignon

4 stk Vårløk

3 stilker Merian

0.5 ts Chilipulver

1 ts Salt og nykvernet pepper

6 ss Olivenolje

Synøve Dreyer

Grillede marinerte grønnsaker

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Paprika, rød

1 stk Paprika, gul

0.5 stk Paprika, gul

0.5 stk Squash

0.5 stk Aubergine

1 stk Rødløk

4 fedd Hvitløk

1.5 dl Olivenolje

1 bt Timian, frisk

1 bt Persille, frisk

Salt og nykvernet pepper

3 ss Eddik

Erik Hannemann

Aspargessalat

Det er ikke vanskelig. Bare veldig moro å lage tilbehør til grillen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

10 stk Asparges

3 stk Poteter

2 stk Paprika

1 stk Fennikel

Olje

Salt og pepper

50 g Parmesan

Basilikum

1 dl Olje

2 stk Sitronbåter

1 ss Sennep

1 fedd Hvitløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning