Friskt og frodig
Sommer betyr ekstra stort frukt- og grønnsaksutvalg. Benytt deg av det.
Den rustikke sommermaten kan bli enda frodigere og mer fristende med noen enkle grep som vi serverer her. Lag selvkomponerte salater, gode juicer av frukt og grønnsaker sammen med klassikere som blomkålsuppe, salat Niçoise, tomatsalat og fruktbowler.
Husk at mange grønnsaker og frukter egner seg på grillen.
Karse-smak
Det kommer stadig nye og spennende produkter på markedet, og kress eller karse er blant dem. De karsene vi bruker her er langt fra den vanlige typen vi kjenner, men krysset slik at de har forskjellige utseende, lukt og smak.
De fås i typene sennepskarse, sechuankarse, basilikumkarse, østerskarse, ertekarse, ruccolakarse, broccolikarse og aniskarse, blant annet. Dette er produkter som skaper nye smakskombinasjoner og er fine å eksperimentere med.
Ny tomat
Det har også dukket opp en ny tomatsort. Den kalles raf-tomat og er en spansk delikatesse.
Raf-tomaten har sesong fra midten av november til slutten av april. Dette er en litt uregelmessig, røff, rødgrønn og sødmefylt tomat. Den er perfekt å spise rå, med bare litt olivenolje og flaksalt på. Kokken vår denne gangen har laget en klassisk tomatsalat med raf-tomat. Prøv den også som tapas.
OPPSKRIFTER

Fruktbowle
Bland tørr hvitvin, eplemost og en syrlig fruktjuice. Topp gjerne med litt nøytralt mineralvann. Serveres med biter av frukt og bær. Pynt med sitronverbena og blomsterblad.
Salat Niçoise med tunfisk
assortert salat

1 dl olivenolje
2 ss balsamicoeddik
salt og pepper
100 g kokte poteter
2 honningtomater
4 hardkokte egg
1 rødløk
1 vårløk
100 g oliven
2 ss kapers
100 g tunfisk, helst fersk
2 ss hakket bladpersille
blomster til pynt
1. Ha vasket salat i en bolle. Hell over olje og eddik og vend salaten i blandingen. Smak til med salt og pepper.
2. Fordel salaten på fire tallerkener. Skjær poteter, tomat og egg i båter og legg oppå salaten.
3. Skjær rødløk og vårløk i fine strimler. Dryss dette over sammen med kapers og oliven.
4. Skjær tunfisken i fine skiver. Anrett den pent oppå salaten og dryss persille over.
5. Pynt med gressløk og blomster.
Tomatsalat med fersk mozzarella og balsamicoeddik
1 liten rødløk
200 g fersk mozzarella

salt og nykvernet pepper
frisk basilikum
1 dl olivenolje
½ dl balsamicoeddik
4 raf-tomater
litt karse
1. Skjær løken i strimler. Skjær osten i fine skiver og krydre med salt og pepper. Dryss løk og finsnittet basilikum på og drypp noen dråper olje og eddik over. Skjær tomatene i passe tykke skiver.
2. Legg ost og tomat lagvis med strimlet løk og finsnittet basilikum mellom.
3. Drypp litt balsamicoeddik og olivenolje over. Pynt med karse.
Blomkålsuppe
1 stort blomkålhode
8 dl kyllingkraft
4 dl fløte

salt og pepper
4 skiver bacon
4 stilker bladpersille
3 dl soyaolje
1. Del blomkålen i små buketter og kok dem i kyllingkraft.
2. Ta opp fire av bukettene når de er nesten kokte og bruk dem som pynt til slutt. Kok resten til de er helt møre.
3. Miks kraft og blomkål til en puré og ha i fløte. Kok godt opp og smak til med salt og pepper. Finsnitt baconet og sprøstek det.
4. Skyll persillebladene og legg dem til tørk på kjøkkenpapir. La dem bli helt tørre. Varm opp soyaoljen og legg i persillebladene. Stek dem i ca 10 sekunder til de er sprø. Legg dem over på et papir slik at oljen kan renne godt av.
5. Anrett suppen i skåler og legg i blomkålbukettene som ble lagt til side. Anrett de sprøstekte baconstrimlene og persillen på toppen.
Korianderstekt seifilet med grillede grønnsaker, soyasaus og fritert skorsonnerrot
5 porsjoner
1 kg renskåret seifilét
salt og pepper
3 ss frisk koriander

1 aubergine
1 squash
2 rødbeter
couscous
3 portobellosopp
5 små tomater
1 bunt grønn asparges
1 dl soyasaus
1 dl olivenolje
4 skorsonnerrøtter
1. Del fisken i fem like store stykker og krydre med salt og pepper.
2. Stek fisken i smør på middels sterk varme til den er nesten gjennomstekt. Snu den og stek i noen få sekunder på den andre siden.
3. Skjær alle grønnsakene i passe stykker og grill dem slik at de får et fint grillmønster. Smak til med salt og pepper.
4. Skrell rødbetene og skjær dem i fine terninger. Ha dem i en kjele og tilsett vann så det dekker godt over rødbetene. Kok i 15 minutter.
5. Ha couscous i en bolle og spe litt etter litt med den varme rødbeteblandingen til couscosen er mettet.
6. Varm opp olivenoljen og ha i soyasausen. Den skal være sprukket.
7. Skrell skorsonnerrøttene med en aspargesskreller (eller potetskreller).
Bær og frukt med crème fraîche og friske urter
400 g friske bær og frukter
1 beger crème fraîche
2 ss sukker
1 lime
mynte og sitronverbena

1. Skjær frukt og bær i passe biter.
2. Pisk crème fraîche med sukker og lime til en luftig kremkonsistens, og tilsett finhakkede urter. Anrett frukt og bær i en dyp tallerken og ha kremen over. Pynt med urter.