Enkel sommermat

Klart du kan lage denne

Det er faktisk veldig enkel sommermat!

ELEGANT TAPAS: Så elegant kan denne tapasretten bli. Du må bare lure oppskriften ut av kokken først...
ELEGANT TAPAS: Så elegant kan denne tapasretten bli. Du må bare lure oppskriften ut av kokken først... Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Du vil ha enkel sommermat?

Det skal du få: Rist en brødskive, skjær tuppen av et hvitløkfedd og gni det mot brødet, ha på olivenolje og gni/klem en halv tomat på brødskiva før du har litt salt på.

Pan con tomate, versågod!

Mat blir ikke så mye enklere enn det. Det rare er at det blir ikke så mye bedre enn det heller, bare anledningen og været er riktig. Med et godt glass vin (hvitt, rødt eller en øl...) er dette alt som skal til for å gjøre lykke på varme dager.

Italienerne har sin versjon i bruschetta og i Spania krangler catalanerne med resten av landet om hvem som gjorde det først, og hvordan det egentlig skal gjøres. For eksempel: Skal olivenoljen oppå tomaten, eller under?

Sånne ting.

Enkel sommermat

Det er godt å bli minnet på denne enkleste av retter når vi står foran sommeren. Da er det fint å ha et arsenal av enkle matretter som kan hiver sammen og kaller "et rustikt måltid".

Så kommer det et tips til deg som har lyst til å servere akkurat de samme smakene på denne måten. Jeg lærte trikset av Olatz Trojoala som i tillegg til å jobbe ved den spanske ambassaden, også har et cateringfirma (jeg kommer tilbake til Olatz ved en senere anledning).

Altså, man blander tomat og olje, har det i serveringsglass og setter det kaldt. Etter noen timer vil det skille seg lagvis, slik at det klare kommer nederst og det røde kommer øverst. Ved servering legger du i noen krutonger - og kanskje en bit med spansk skinke.

Wow!

Jeg ble så overrasket over hvor godt og friskt dette var, så her er det bare å prøve seg fram (hun vil ikke gi meg nøyaktig oppskrift, enda jeg prøve å lure den ut av henne...).

Retten minner meg den tiden man brukte ordet "dekonstruktivisme" i restaurantkjøkkenet. Poenget var at man plukket fra hverandre tradisjonelle retter og satt dem sammen til nydelige, inspirerende og kule presentasjoner, men med samme smaker. Dette er et erketypisk eksempel i så måte.

Tilbake til det enkle!

Pag bagnat er det morsomste å lage til picknicken - og det vanskeligste å spise. Se her hvordan det ble gjort av undertegnede på svensk TV...

Og, mens vi er i det sørlige Frankrike, hvorfor ikke lage en salade niciose? Nydelig på sommerstid.

Eller er det så varmt at du bare ha lyst på noen limonader? Da finner du dem her!

 

Nedenfor finner du mer enkel sommermat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning