En veiviser til linser

Det finnes linser i forskjellige farger, smaksnyanser og størrelser. Her presenterer vi et utvalg.

RØDE LINSER
RØDE LINSER Foto: Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert
GRØNNE LINSER: Også kalt brune linser, er blant våre vanligste linser.
GRØNNE LINSER: Også kalt brune linser, er blant våre vanligste linser. Foto: Foto: istockphoto

Dersom du har anledning til å kikke rundt i en velassortert grønnsaksforretning, vil du finne poser med all mulig slags linser og bønner. Noen av pakkene bærer indiske navn som gjør det vanskelig å vite hva slags type det handler om.

Noen betegnelser går igjen: Saabut og dal/daal. Saabut betyr hel og med skallet på. Daal/dal er avskallede som også kan være delt i to. Begge betegnelsene gjelder også for bønner. Daal/dal er i tillegg en betegnelse på suppe og stuing med linser og bønner og andre belgfrukter.

Grønne linser: Disse forholdsvis store linsene med grønn-brun farge er svært vanlige og enkle å få tak i. Anvendelsesområdene er mange - supper, stuinger, salater, som tilbehør osv. Smaken er fyldig, noe som gjør at de passer sammen med rustikk bondekost.

Brune linser: Mindre og litt mer brune enn grønne linser. Samme anvendelsesområder som grønne linser.

Røde linser (masoor/masar/mussor/masur dal): Disse linsene som egentlig er mer oransje enn røde, har en lett krydret smak. Skallet er egentlig kakigrønt, det er først når skallet fjernes at det vi kjenner at den lakserøde fargen kommer frem. Det vanligste i handelen er avskallede og splittede (delt i to) ). De er lettkokt, spesielt de splittende, og fungerer svært godt i stuinger og mosede supper. De avskallede kan godt brukes i salater og som tilbehør, men da må en være påpasselig med at de de ikke koker for lenge. Den røde fargen blir gul ved koking.

Gule linser: Som røde linser, selges de nesten alltid uten skall. Størrelsen og bruksområder er også som for røde linser. Gule linser kan lett forveksles med toor dal som er små gule splitterter uten skall.

PUYLINSER
PUYLINSER Foto: Foto: istockphoto

Puylinser (lentilles vertes du Puy): Franske og med spesielt høy status blant belgfrukter. De er mindre og rundere enn grønne/brune linser, og fargen er mørkegrønn med skiftergrå spetter. Smaken er nøtteaktig med snev av pepper, konsistensen litt spesiell. Holder godt på fasongen under koking. Puylinser har kvalitetsstemeplet AOC (Appellation d'Origine Contrôleé) og er forholdsvis dyre i innkjøp.

Berrylinser (lentilles vertes du Berry): Av samme art som puylinser, men dyrket i en annen region i Frankrike. Ekte berrylinser er merket "Label Rouge" med rød skrift.

Belugalinser: Sorte linser som minner om sort kaviar når de er kokt. Svært dekorative som tilbehør. Passer også godt i salater og supper.

Kilder: "Ingredienser" av Clare Ferguson, "Ingredienser" av Loukie Werle og Jill Cox, "Lentils" (francemagazine.org), www.lentilleduberry.com, indianfood.about.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning