- Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig

Men to av disse får terningkast 6.

TEST AV BRINGEBÆRSYLTETØY: Vi har testet 9 ulike typer bringebærsyltetøy.
TEST AV BRINGEBÆRSYLTETØY: Vi har testet 9 ulike typer bringebærsyltetøy. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
BÆREKSPERTENE: Gyda Lømo Fjeld fra Elverum og Kirsten Winge fra Trysil har testet bringebærsyltetøy for Klikk.no.
BÆREKSPERTENE: Gyda Lømo Fjeld fra Elverum og Kirsten Winge fra Trysil har testet bringebærsyltetøy for Klikk.no. Foto: FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Vårt testpanel har smakstestet 9 ulike typer fabrikkprodusert bringebærsyltetøy. Testen er utført som en blindtest der produktene er smakt bart uten tilbehør. Testpanelet har vurdert syltetøyet ut fra smak, konsistens og farge.

Testpanel:

Kirsten Winge: Utdannet biolog, ivrig sanker av naturens råvarer og en erfaren villmarkskokk. Har gitt ut 10 bøker og deler sine beste oppskrifter på nettstedet www.kirstenwinge.no.

Gyda Lømo Fjeld: Meget ivrig bærsanker og syltetøykoker, i tillegg til å være lidenskapelig opptatt av vafler. Har egen blogg, www.vaffeldama.no.

Produktene som er med i testen er innkjøpt på Meny, Rema 1000 og Rimi i juli 2014.

Bringebærsyltetøy er smaksrikt, og en brødskivefavoritt i mange hjem - dessuten kan du med bringebærsyltetøy lage en av de beste kakene. Syltetøyet du får kjøpt i butikken er stort sett laget av hagebringebær, som er større enn villbringebær. 

Om du har andre syltetøyfavoritter, anbefaler vi våre ferske tester av jordbærsyltetøy og blåbærsyltetøy.

Det finnes flere ulike sorter hagebringebær som kan dyrkes i Norge, men bringebærene som blir brukt i syltetøy er for det meste importert fra utlandet.

Erfarne syltetøykokere

Gyda Lømo Fjeld fra Elverum og Kirsten Winge fra Trysil har begge lang erfaring i å bruke frukt og bær i matlaging. Sylting og safting er et naturlig rituale på sensommer og høst, og Gyda innrømmer at det er svært sjelden hun spiser bringebærsyltetøy fra butikken.

- Jeg plukker villbringebær og lager eget syltetøy av det, sier Gyda, og forklarer at villbringebær inneholder mer aroma og smak enn hagebringebær.

Men ikke desto mindre ble ”bærdamene” positivt overrasket over smakskvalitetene til flere av bringebærsylteslagene i testen. De deler raust ut to 6-ere og tre 5-ere på terningen. Nora naturlig lett bringebærsyltetøy og Lerums utvalde norske bringebær når helt til topps.

Vassen smak

I den andre enden av skalaen kommer bringebærsyltetøyet fra Rema 1000, som testpanelet mener ikke smaker bringebær i det hele tatt. Noras bringebærsyltetøy i squeezy-flaske er også en vassen opplevelse. Begge disse får terningkast 1.

- Bringebærsyltetøy skal lukte og smake sommer, det gjør ingen av disse, mener Kirsten.

En sikker måte å se om bringebærsyltetøyet inneholder mye bær på, er å se om det er mange steiner/frø i syltetøyet.

Et godt syltetøy skal også ha en fristende, rød farge og en passe klumpete konsistens. Hvis det er tilsatt mye pektin eller andre fortykningsmiddel, vil det fort minne mer om gelé enn syltetøy.

Les også:

Her finner du alle tester på Klikk.no

Berlinerboller med bringebær

Her er de sunneste grillpølsene

Tommelen ned for kakemiks-kaker

Kaviaren som er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning