Den billigste kjøttdeigen smaker best

Store forskjeller på kjøttdeig, viser testen.

TEST AV KJØTTDEIG: Vi har testet 6 ulike typer kjøttdeig med 14 % fett, som alle er tilsatt 5 % vann og 1 % salt.
TEST AV KJØTTDEIG: Vi har testet 6 ulike typer kjøttdeig med 14 % fett, som alle er tilsatt 5 % vann og 1 % salt. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
SJEKK LUKTA: Lukter det surt, er ikke kjøttdeigen god lenger, fastslår pølsemaker Tore Teigen.
SJEKK LUKTA: Lukter det surt, er ikke kjøttdeigen god lenger, fastslår pølsemaker Tore Teigen. Foto: FOTO: Tore Fjeld
RIKTIG FARGE: Kjøttdeig skal ha en frisk rødfarge.
RIKTIG FARGE: Kjøttdeig skal ha en frisk rødfarge. Foto: FOTO: Tore Fjeld
STOR FORSKJELL: - Perfekt hvis du skal lage kjøttkaker, denne kan uten problem få terningkast 6, mener pølsemaker Tore W. Teigen om kjøttdeigen fra Best Pris.
STOR FORSKJELL: - Perfekt hvis du skal lage kjøttkaker, denne kan uten problem få terningkast 6, mener pølsemaker Tore W. Teigen om kjøttdeigen fra Best Pris. Foto: FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Smakstesten av 6 ulike typer kjøttdeig med tilsatt salt og vann er utført av pensjonert pølsemakermester Tore W. Teigen, som i dag jobber som uavhengig konsulent for kjøttbransjen. Kjøttdeigene er vurdert ut fra utseende, konsistens/stekeegenskaper og smak, der smaken er tillagt mest vekt. 100 gram av hver kjøttdeig er hakket opp og stekt, og deretter veid på nytt for å avdekke stekesvinn. Kiloprisen er basert på prisen i butikken hvor kjøttdeigen er kjøpt. Produktene er kjøpt inn i uke 33 på Rema 1000, Coop Mega, Meny og Rimi i Oslo.

Kjøttdeig av storfe skal ifølge regelverket inneholder maks 14 % fett.

Vi har fått den erfarne pølsemakeren og slakteren Tore W. Teigen til å smaksteste 6 ulike typer kjøttdeig. Alle produktene vi har testet er deklarert med at de er tilsatt 5 % vann og 1 % salt.

Teigen har tidligere smakstestet blant annet wienerpølser og ketsjup for Klikk.no. Hverdagshelten kjøttdeig gir som kjent ubegrensede muligheter, her er ti oppskrifter om du skulle trenge noen nye ideer.

Når innholdet er så likt, skulle man også tro at smak og andre egenskaper ville være nokså likt på de ulike kjøttdeigvarianten. Men vår smakstest avslører at kjøttdeig ikke er bare kjøttdeig.

Det er stor forskjell i smak, saftighet og utseende på de ulike produktene.

Kjøttdeig lages av avskjær av alle deler av dyret, slik at det kan være forskjeller i kvaliteten på det kjøttet som er brukt. Smaken vil også kunne variere ut fra hvor mye kjøttdeigen er bearbeidet før den er pakket.

Fargen skal være rød

Det første vår smaksdommer Tore Teigen ser på er hvordan kjøttdeigen ser ut når den kommer rett fra pakningen.

– Kjøttdeig skal ha en rød og frisk farge. Hvis kjøttdeigen har vært godt avkjølt når den pakkes, vil rødfargen holde seg lenger, forklarer Teigen.

For at fersk kjøttdeig skal holde seg i cirka to uker etter pakkedato, blir det tilsatt en pakkegass der luft er erstattet med karbondioksid (CO2) og nitrogen (N2). Dette blir gjort for å hindre bakterievekst. Tidligere var det tillatt å tilsette karbonmonoksid (CO) i pakkegassen for å bevare rødfargen bedre, men det er det ikke lov til lenger på grunn av EUs regelverk. 

Og det med farge er heller ikke et rent estetisk spørsmål; kjøttdeig skal nemlig gjennomstekes før den spises. Dersom kjøttdeigen er grå allerede før den legges i stekepannen, kan det være vanskelig å vurdere når den ferdig stekt.

Tips: Hvis kjøttdeigen har ligget en stund i kjøleskapet, og du er i tvil om det er OK å spise den, kan du også lukte på den. Lukter den friskt og godt av kjøtt, er den helt i orden. Lukter det surt, bør du la være å spise den.

Stekeegenskaper og smak

Etter at smaksdommer Teigen hadde vurdert fargen og utseendet på produktene, veide vi opp og stekte 100 gram av hvert produkt i en stekepanne. Vi brukte littegrann rapsoljebasert stekeolje (flytende Melange) til å steke i, ellers tilsatte vi ingen ting. Kjøttdeigen ble hakket opp slik du ville gjort hvis du skulle lage taco eller gryterett.

Deretter veide vi kjøttdeigen etter at den var ferdig stekt, for å sjekke hvor stort stekesvinnet var.

– Det er ønskelig med så lite stekesvinn som mulig, men de fleste typer kjøttdeig minker 15-25 % av vekten under steking, forklarer Teigen.

Noe av dette vannet er tilsatt, men kjøtt inneholder også naturlig mye vann.

Testvinner-kjøttdeigen fra Best Pris er det produktet som helt klart holder best på vannet. Her er svinnet 18 %, mens taperen Matmestern kjøttdeig mistet hele 26 % av vekten under steking.

Denne forskjellen er nok med på å gjøre at Best Pris er en saftig og smakfull kjøttdeig, mens Matmestern er heller tørr og smakløs. Sistnevnte har også endel bruskbiter som du helst ikke vil finne i kjøttdeig.

Fast konsistens

– Testvinneren har et flott utseende, den ser lekker og fristende ut i pakken. Og den har utvilsomt den beste smaken. Den er noe fastere under steking enn de andre produktene, det tyder på at den er mer bearbeidet i produksjonen. Perfekt hvis du skal lage kjøttkaker, denne kan uten problem få terningkast 6, mener Tore Teigen.

Noen av de andre produktene kan kanskje passe bedre hvis du skal lage taco og helst vil ha kjøttdeig som smuldrer mer opp under steking, da skal du jo uansett tilsette masse krydder og andre ting og det gjør kanskje ikke så mye at kjøttdeigen ikke smaker så mye i seg selv.

Men konklusjonen i vår smakstest av kjøttdeig er altså at det ikke er noen vits i å velge de dyreste produktene, det er den billigste kjøttdeigen som smaker best.

Prisene oppgitt i oversikten under er pakkeprisene. Best Pris-kjøttdeigen selges som en pakke på 700  gram. Alle de andre kjøttdeigene slges i pakker på 400 gram. Omregnet til kilopris koster testvinneren Best Pris 87 kroner, mens den dyreste i testen, Gilde, koster 118,75 kr per kilo. 

Les også:

De beste kjøttkakene lager du selv

Slik blir tacoen best

10 oppskrifter med kjøttdeig

Hva skal du kjøpe? Sjekk alle våre tester

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning