Kokebøker

De 10 beste kokebøkene

Du trenger bare disse 10 kokebøkene.

De 10 beste kokebøkene.
De 10 beste kokebøkene.
Publisert Oppdatert

Jeg aner ikke hvor mange kokebøker jeg har. De fyller snart to hele IKEA-hyller av den høyeste typen som selges. Samlingen eser sakte men sikkert med ca én hyllemeter i halvåret.

Kokebøkene okkuperer stadig større territorium på bekostning av skjønnlitteratur, leksikon (som jeg ble lurt til å kjøpe på avbetaling da jeg studerte) og cd-er (som jeg ustanselig pakker bort i bokser og setter på loftet. Hvem trenger plater når man har iTunes?).

Vet ikke hva jeg skal med kokebøkene

Jeg vet ikke hva jeg skal med de fleste av kokebøkene jeg har. Og ikke med dem jeg kjøper. Dersom kåken min hadde brent ned ville jeg ikke savnet dem engang. Ikke ville jeg kjøpt nye eksemplarer heller. Ikke på vilkår.

På tross av min gode selvinnsikt nekter jeg å ta konsekvensene og vil fortsette å kjøpe kokebøker. Minst 20 i året.

Noen kokebøker blir man veldig glad i. Dersom jeg noensinne havner på en øde øy, som jeg forestiller meg er full av bringebærbusker, trøfler, mandeltrær, kjøtt, fisk og et velutrustet kjøkken, ville jeg hatt med meg kokebøkene jeg har listet opp nedenfor. Det er mine 10 favoritter.

Ikke alle disse bøkene er like lette å få tak i. Derfor har vi kjørt prissøk for å finne forhandlerne som har dem. Resultatene ser du i boksene under.

Har du andre favoritter? Bruk kommentarfeltet nedenfor og fortell meg hvilke bøker du liker!

1. Husmannskost av Tom Victor Gausdal

Det er ikke bare jeg som liker denne. Husmannskost ble kåret til "Verdens beste" kokebok i 2005. Når jeg får lyst på skikkelig sikringskost som hønsefrikasse eller røkt kolje bruker jeg denne.
 

2. Kokkelandslagets store kokebok

Denne boka gjør at du kan lage maten du får på restaurant hjemme. Den skiller seg ut fra andre bøker i samme sjanger med gode instruksjoner.

Denne boka er ikke så lett å finne på nett, men et googlesøk viser at ihvertfall én nettbokhandel har boka.

 

3. Stor kokebok for større og mindre husholdninger av Henriette Schønberg Erken

Hvor ellers får du vite hvordan du skal slakte en skilpadde? Og dessuten oppskrift på skilpaddesuppe?

Schønberg Erken døde i 1953 87 år gammel. Hun var en institusjon og er Norges førsteoldemor på kjøkkenet. Schønberg har svaret på alt. Boka er veldig inspirerende selv om oppskriftene noen ganger er uforståelige og, surprise!, litt gammeldagse.

4. The Flavor Bible: Karen Page and Andrew Dornenburg

Denne boka oppdaget jeg senere enn jeg burde. Jeg møtte faktisk forfatterne før jeg visste om boka. Den er genial for du kan slå opp på all verdens ingredienser (f. eks kylling eller gulrøtter) og så er den en liste over andre ting som smaker godt sammen med det. Enkelt og utrolig genialt. Boken har blitt pensum på Culinary Institute of America.
 

5. Hjemme hos Jamie av Jamie Oliver

Den som ikke sier at Jamie er inspirerende lyver. Jeg liker alle bøkene hans, men denne er kanskje den beste.
 

6. Sauces av James Peterson

Tittelen lyver ikke. Over 600 sider har Peterson sagt alt det er å si om temaet. Du trenger bare en bok om verdens viktigste tema.

7. Den blårutete kokeboken av Ingrid Espelid Hovig

En sikker vinner når du vil ha en bok som har alle gode, varme og trygge rettene. Vafler og fiskegrateng er kanskje ikke pirrende, men det er solide, norske oppskrifter.

8. Le Cordon Bleu Complete Cook: Home Collection

Den legendariske kokkeskolen med samme navn har samlet klassiske oppskrifter. Det er ikke så ofte jeg lager noe fra den, men det føles betryggende å ha den i bokhylla. Boka er veldig innholdsrik og du finner alt du trenger.

9. Supper av Anne Wilson

Denne boka har jeg et spesielt forhold til. Det var den første jeg bestemte meg for å alt i. Jeg har fortsatt noen igjen. Etter å laget fire, fem supper er du i mål: Du er en suppelager.

Vanskelig å få tak i, men den svenske versjonen selges for 24 kroner på Tanum.no.

10. Mastering the Art of French Cooking by Julia Child

Julia Child er Amerikas Ingrid Espelid Hovig (eller omvendt). Hun ble viden kjent som en av de første TV-kokkene på 60-tallet. Denne boka er den første og har kommet i mange opplag. Den er veldig grundig og er proppfull av oppskrifter. Boka har ingen bilder, men er illustrert. Jeg vil påstå at du glatt kan leve et lykkelig liv ved å utelukkende lage mat fra denne boka.
 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning