Alle oppskriftene du trenger på julekakene

Julekaker slik du kjenner dem.

Berlinerkranser
Berlinerkranser Foto: Foto: Astrid Hals
Publisert Oppdatert

Her har vi samlet alle de klassiske oppskriftene på julekakene.

Uansett om du foretrekker fattigmann eller goro finner du det du trenger her.

Det er bare å bla seg gjennom og bestemme seg for hvilke syv man skal bake. Ikke sant?

Eller har du lyst til å prøve noe helt nytt? Prøv vår sjokoladekake med juleøl!

 

Klassisk julekake 1: Brune pinner

Pinner som ikke er pinner.

De er mye mer populære enn du skulle tro. Kanskje er det fordi de er så enkle.

Klassisk julekake 2: Sirupsnipper

Diamanter med mandel

De skal ha en form som "ruter" i kortstokken med taggete kant. Og så er det en bit av en skåldet mandel  på hver kake. Mandelen presses forsiktig ned i deigen før steking.

Klassisk julekake 3: Berlinerkranser

SIRUPSNIPPER: Skjæres ut for hånd med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel i midten må til.
SIRUPSNIPPER: Skjæres ut for hånd med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel i midten må til. Foto: Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Kom med seilskute?

Noen mener denne kaken kan føres til Tyskland, ikke helt overraskende. Det som imidlertid gjør det vrient å stole på er at denne historien peker på at kakene kom fra byen Eckernförde, og kaken skal ha fått navnet Eckerførdekaken. I seilskutetiden skal denne oppskriften ha kommet via Colin Archer til Arendal.

Vi venter i spenning på at Berlinerkransforskingen gir oss bedre resultater og nye innsikter. (For øvrig er byen Eckernförde kjent for søtsaker, men ikke kaker, iskrem!).

Klassisk julekake 4: Fattigmann

Pussig navn på en kake med konjakk.

Den opprinnelige oppskriften forteller at vi skal spandere noen dråper konjakk i denne kaken. Da kan vi tippe at det er derfor den har fått navnet - når du har bakt disse er du nemlig blakk.

Norske emigranter lager også fattigmann, men kaller dem for "futimonbuckles". I Sverige kalles fattigmann for "klenäter", i Danmark heter de "klejner" og på Island kleinur. Det er mulig at de har sitt opphav i Italia hvor de heter "cenci fritti" - som betyr friterte filler.

Klassisk julekake 5: Goro

Berlinerkranser
Berlinerkranser Foto: Foto: Astrid Hals
Astrid Hals

Berlinerkranser

En av våre mest kjære småkaker til jul. Berlinerkranser drysses over med med masse perlesukker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Egg

2 stk Eggeplomme

125 g Sukker

250 g Meierismør

300 g Hvete

1 stk Eggehvite

Perlesukker

Gode råd om goro.

Opprinnelig kaltes de "gode raad", eller "god råd". Nå har vi uansett trukket det sammen til "goro". Sammen med krumkaker er disse å regne som særnorske - det er ikke mange andre enn nordmenn som baker disse.

Firkantede jern som trengs til å bake denne typen kaker finner vi i Europa, særlig nord-Europa fra 1400-tallet.

Klassisk julekake 6: Kokosmakroner

Europeiske kaker.

Fattigmann
Fattigmann Foto: Foto: Alf Børjeson
Alf Børjesson

Fattigmann

Fattigmann lages faktisk med et par spiseskjeer cognac. Men, er du riktig fattig kan kanskje dette utelates...

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

6 stk Eggeplomme

6 ss Sukker

6 ss Kremfløte

2 ss Cognac

0.5 ts Kardemomme

250 g Hvetemel

1 kg smult

Kokosmakroner er kjent i hele Europa. Noen mener de kommer fra Italia opprinnelig (uten kokos, antagelig) hvor de ble laget av munker. Katarina av Medici tok dem med seg (det vil si kokkene hennes) til Frankrike da hun giftet seg med franskekongen i 1533 (sammen med masse andre oppskrifter).

GORO: Tradisjonsrik og dekorativ julebakst som også blir kalt "gode raad".
GORO: Tradisjonsrik og dekorativ julebakst som også blir kalt "gode raad". Foto: Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Kakene er også godt kjent i Tyskland og England. Det finnes mange varianter i flere land, for eksempel lages dem med hasselnøtter og honning i Spania hvor de kalles carajito.

Klassisk julekake 7: Sandkaker

Gjør dem kulere.

Sandkaker ber om å bli fylt. Gjør det! Krem og multesyltetøy er bare ett alternativ.

Klassisk julekake 8: Serinakaker

Hvem var Serina?

Det vet vi rett og slett ikke. Vi kan bare håpe at noen finner det ut en dag.

Klassisk julekake 9: Krumkaker

Veldig norske julekaker

Krumkakene er særnorske. De har riktignok noen slektninger i Tyskland og i den italienske pizzelle, men krumkaker slik vi kjenner dem lages bare her. Og av etterkommerne av norske utvandrere i Amerika.

Klassisk julekake 10: Smultringer

OPPSKRIFT PÅ KOKOSMAKRONER: Kokosmakroner får en renessanse med denne oppskriften.
OPPSKRIFT PÅ KOKOSMAKRONER: Kokosmakroner får en renessanse med denne oppskriften. Foto: Foto: Erik Hannemann
Øystein Westlie

Kokosmakroner med sjokoladeglasur

Kokosmakroner kan lages med og uten sjokoladeglasur. Ellers er ingrediensene ganske greie, nemlig egg, kokosmasse og sukker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Eggehvite

200 g Kokosmasse

200 g Sukker

100 g Sjokolade

Fra Tyskland opprinnelig.

Det finnes oppskrifter på smultringer i tyske kokebøker fra 1700-tallet. Da ble de laget med hjortetakksalt. Det er ikke så vanlig lenger. Bakepulver brukes av de fleste.

Klassisk julekake 11: Risboller

Den beste risen du har smakt

Sandkaker
Sandkaker Foto: Foto: Erik Hannemann

De er morsomme å lage. Kjøpe puffa ris, lag eggedosis med delfiafett og smeltet sjokolade. Bland sammen og la det stivne.

Klassisk julekake 12: Pepperkaker

Gamle kaker

Pepperkakene kom til Norge omkring 1600-tallet, i følge Henry Notaker i boka Ganens makt. Har de ikke gått av moten ennå, kommer de ikke til å gå av moten på en lang stund ennå.

Serinakaker
Serinakaker Foto: Foto: Bengt Wilson
Bengt Wilson

Serinakaker

Serinakaker er heldigvis enkle å lage. Kakene trenger ikke steke mer enn omtrent 10 minutter og deigen er ikke vanskelig å lage.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Meierismør

250 g Hvetemel

2 ts Bakepulver

2 ts Vaniljesukker

100 g Sukker

1 stk Egg

Eggehvite

Perlesukker

Mandler

Krumkaker
Krumkaker Foto: Foto: Astrid Hals
Astrid Hals

Krumkaker

Her er de klassiske krumkakene. Du trenger et krumkakejern for å lage dem. Det viktigste krydderet er kardemomme.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Egg

250 g Sukker

250 g Smør

250 g Hvetemel

1 ts Kardemomme

SMULTRINGER: Knytt en fin sløyfe rundt en hank. Fint å gi bort som en liten førjulsgave når du skal på kaffebesøk.
SMULTRINGER: Knytt en fin sløyfe rundt en hank. Fint å gi bort som en liten førjulsgave når du skal på kaffebesøk. Foto: Foto: Mari Svenningsen/melk.no
Foto: Foto: Astrid Hals
Astrid Hals

Risboller

Risboller lages ved å vende puffet ris i en sjokoladeblanding. Her har du oppskriften!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

250 g Kokos

200 g Kokesjokolade, lys

2 stk Egg

2 dl Sukker

3 ss Kaffe

100 g Ris, puffet

TV2

Pepperkakedeig til figurer og hus

Dette er en stor deig, nok til både hus og figurer. Deigen kan halveres.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

250 g Smør

2 dl Sirup

4 dl Sukker

1 ss Kanel

1 ts Kardemomme

1 ts Ingefær, malt

1 ts Nellik, malt

0.5 ts Pepper

2 dl Vann

1 ts Bakepulver

13 dl Hvetemel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen