3-retters middag

Helgemeny med mye mat

Sulten på helg? Her er maten du trenger.

HELGEMAT UTEN ARBEID: Deilige gryteretter redder helgen.
HELGEMAT UTEN ARBEID: Deilige gryteretter redder helgen. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jeg har store planer for helgen. Uten å plage noen med sykdomshistorie skal jeg bare røpe at mat smaker enda bedre når du ikke har spist på en stund. Og lysten på et stort, kraftig måltid kommer sigende. Jeg skal gjøre opp for mye tapt mat, rett og slett.

Det er ikke fritt for at det kommer flere enn tre retter på mitt bord denne helgen. Men jeg vil ta utgangspunkt i tre retter og så justere, utvide og improvisere litt underveis.

Kjenner meg selv rett blir det først et lite utvalg av snacks, som for eksempel noen oliven, grissini, staver av sellerirot og gulrot, hummusdipp, litt spansk skinke og litt... Ja, du skjønner hva jeg mener.

Mens vi tar et glass med bobler og koser oss med snacksen koker det stille på kjøkkenet. Og det lille underet skjer igjen. Blåskjellene gir etter for den sjarmerende varmen og åpner seg for oss. Og denne gangen har jeg bestemt meg for å prøve en oppskrift med cider. Norsk eplecider. Det finnes 10 ulike typer på Polet.

Jeg vet at mange kvier seg for å prøve blåskjell. Det er ikke annet å gjøre enn å oppfordre, igjen og igjen, til å bli fortrolig med denne delikatessen. Til dere som absolutt ikke vil prøve: Sjekk ut vår nye velg for meg-knapp. Som en tryllekunster trekker den opp gode forslag til deg fra hatten.

Hovedrett

Det er lammefrikassé som skal lages, ja. Jeg tenkte først på klassisk lammestek, men det blir kanskje litt i overkant. Så derfor faller valget på den silkemyke slektningen lammefrikassé. Har du ikke laget det før så er prinsippet følgende: Kok kjøttet mørt, lag hvit saus og kok grønnsaker og kjøtt sammen til grønnsakene er ferdig. Enkelt, men det krever kanskje et par timer på grunn av kokingen.

Dessert

Jeg er stor fan av profitteroller - også kjent som vannbakkels. Vanligvis lager jeg de vanligste og servere med sjokoladesaus. Men, forandring fryder, så jeg prøver meg på en litt annen oppskrift denne helgen. Den og alle de andre finner du nedenfor.

Ha en smakfull helg!

Blåskjell med cider

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Blåskjell

4 stk Sjalottløk

5 stk Hvitløk

2 stk Sitrongress

2 stk Chili

Salt og pepper

3.33 dl Eplesider

1 neve Koriander

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Lam

Vann

3 ss Smør

3 ss Hvetemel

3 dl Kremfløte

6 stk Poteter

2 stk Gulrøtter

1 stk Løk

1 stk Persillerot

1 stilk Selleristang

1 stk Purre

1 bit Sitron

Bulls

Sjokoladevannbakkels

Server dem som dessert, eller til en god kopp kaffe.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2.5 dl Vann

75 g Smør

2.5 dl Hvetemel

1 ss Kakao

3 stk Egg

3 dl Kremfløte

50 g Sjokolade

200 g Sjokolade, mørk

1.5 dl Kremfløte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning