Kaken svenskene elsker å lage til midsommer-feiringen
Her er oppskrift på svensk matjessildkake (matjessilltårta) med midsommer-dekorasjon.

I nabolandet vårt Sverige er det vi nordmenn kaller sankthansfeiring en langt større begivenhet.
Svenskene kaller dagen for «midsommar», og den er en nasjonal flaggdag der venner og familier ofte samles til festiviteter.
«Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager», heter det på Opplev Sverige.
Til anledningen hører det naturligvis med mat, og ikke nødvendigvis av den helt vanlige sorten for oss nordmenn. Mange har nemlig en tradisjon med å servere kaker som inneholder sild på den store dagen.
Nylig delte våre kolleger i det svenske ukebladet Icakuriren en oppskrift på en matkake med matjessild og rogn. Matjessild er en spesiell type sild som man får kjøpt på spesialbutikker.
Oppskriften ble svært godt tatt imot blant leserne på Facebook. Nesten 2000 mennesker klikket liker på innlegget, mens godt over 200 delte oppskriften.
Dette trenger du:
- 100 gram smeltet smør eller margarin
- 200 gram kantskårne kavringer
- 2 bokser matjessild á 200 gram
- 1 rødløk
- 4 gelatinplater/blader
- 3 ss finhakket gressløk
- 3 ss finhakket dill
- 4 desiliter crème fraîche
- 150 gram kremost
Ørretrogn eller steinbitrogn
Omtrent 20 kuttede strå gressløk
Pynt
Dette gjør du:
1. Smelt smøret. Kjør brødet i en foodprosessor til det er smuldrete.
2. Bland smør og brødsmuler. Klem et bakepapir mellom kanten og bunnen av en smurt form, ca. 24 cm i diameter. Trykk smulene ned i formen. Sett i kjøleskapet.
3. Hakk silden i små biter. Skrell og finhakk løken.
4. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i minst 10 minutter.
5. Bland sild, løk, gressløk og dill.
6. Visp crème fraîche og kremost luftig med en elektrisk visp. Ha ¼ av blandingen i en kjele.
7. Fjern gelatinplatene og klem ut all væsken. Ha dem i kjelen og smelt blandingen på lav varme.
8. Vend sildeblandingen inn i crème fraîche-blandingen. Tilsett gelatinblandingen og vend den.
9. Fordel fyllet i bunnen. La det avkjøles i minst 8 timer.
10. Pynt med gressløk og rogn som vist.
Oppskriften ble først publisert av det svenske magasinet Icakuriren