Ribbe til jul

Førjulsribbe er ikke som annen ribbe

Ribba som du ikke har sett den før.

Publisert Oppdatert

Jeg var på jakt etter en ny oppskrift på ribbe.

Det ikke det at jeg misliker den måten Eyvind Hellstrøm gjør det på i denne videoen. Og jeg digger jo den gammeldagse måten å tilberede ribbe på (den metoden som virkelig sjokkerer alle når det gjelder svoren).

Så kom jeg over en metode på den inspirerende siden til "Chef John" som han kaller Food wishes. Blant mange gode oppskrifter var det også ribbe. Og det jeg liker ved oppskriften - og enda fler synes er hårreisende - er at svoren er fjernet.

Du leste riktig.

Ikke svoren tilhenger

Jeg er ikke opptatt av svor. Det har jeg aldri vært. Men, det som er under svoren, det er jeg desto mer opptatt av. Her finner du nemlig smaken - fettet. Når fettet beskyttes av denne svoren blir det ikke utsatt for direkte varme. Og det er det jeg ikke liker så godt. Det blir bløtt og ikke særlig innbydende, synes jeg.

Men, når du eksponerer fettet for direkte varme, blir det sprøtt og intenst smakfullt.

Når jeg lager ribbe på den tradisjonelle måten koker (jepp) jeg saltet ribbe, uten svor. Så steker jeg den i ovnen med fettsiden opp. Det er en metode for å få fettet til å vise seg fra sin beste side.

Den andre metoden får du i denne oppskriften her. Først bakes ribba på svak varme (140-150 grader) i fem timer. Så settes den kaldt.

Hvorfor?

Jo, når kjøtt utsettes for varme, så presses saftene sammen mot sentrum. Når det avkjøles, så slippes saftene sakte men, sikkert utover igjen. (Det betyr ikke at du må sette kjøttet i kjøleskapet over, slik som her, altså. Det holder med noen minutter).

Dette tar litt tid i ovnen. Og min idé var å lage et stort stykke som du kunne skjære noen biter av nå og da, når du fikk veldig lyst på ribbe.

Om du er den typen, da er dette oppskriften for deg.

I videoen besøker vi Virgenes gård. Her er det bonden Tore Jardar som bestemmer. Det er grisene glade for. De får nemlig bedre stell enn det de fleste grisene i Norge bare kan drømme om.

Det er også noe å tenke på når man skal i butikken å handle.

Erik Hannemann

Julevafler

Julevafler er ikke som andre vafler.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Egg

2 dl Sukker

6 dl Kefir

75 g Smør

1 ss Kanel

0.5 ts Kardemomme

6 dl Hvetemel

2 stk Eple

2 ss Akevitt

4 ss Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning