Pintxos

Mat på pinne

Pintxosbaren Barramón ble kåret til Mathallens beste i en mattest. Vi prøvekjørte baren og fant ut hvorfor.

<b>PINTXOS TIL BEGJÆR:</b> Jeg ble servert (fra venstre) serrano på smørstekt endive, sardiner, røkt oksekjøtt med topping, chorizo og brandade, som er en miks av klippfisk og potetmos.
PINTXOS TIL BEGJÆR: Jeg ble servert (fra venstre) serrano på smørstekt endive, sardiner, røkt oksekjøtt med topping, chorizo og brandade, som er en miks av klippfisk og potetmos.
Sist oppdatert

I takt med suksessen til Martin Ødegaard i Real Sociedad stiger interessen for den nye hjembyen hans, San Sebastian, og alt det den har å by på. Jeg spår at det bare er et tidsspørsmål før Norwegian setter opp flere direkteruter til nærmeste flyplass, Bilbao, slik at vi kan reise og se fotballhelten, og samtidig meske oss med baskernes spesialitet pintxos ut i natten.

<b>GLADMAT:</b> Tore Kristian Tofte (t.h.) har drevet Barramón siden åpningen i 2012. Spanjolen José Gonzales (t.v.) har jobbet her i fire år. På brettet til José; kulinariske stjerner som nytes best som de er.
GLADMAT: Tore Kristian Tofte (t.h.) har drevet Barramón siden åpningen i 2012. Spanjolen José Gonzales (t.v.) har jobbet her i fire år. På brettet til José; kulinariske stjerner som nytes best som de er.

Oppdaget Pinxtos i Barcelona

Tore Kristian Tofte (44) oppdaget disse godsakene for lenge siden, og etter mange år i kokkefaget med noen av de beste i klassen, sto han klar bak disken på sitt Barramón da Mathallen på Vulkan i Oslo åpnet i 2012.

– Jeg hadde vært mye i Barcelona, og der kryr det underlig nok av baskiske spisesteder. Der oppdaget jeg pintxos og bestemte meg for at det var dette jeg ville satse på, sier Tore Kristian.

LES OGSÅ: Tips til lettvint tapas/pintxos

Mammas pintxos

Menyen er sterkt inspirert av maten de finner i Spania, men smaken er tilpasset norske ganer.

– I Spania kan du få pintxos som kan oppleves som veldige kraftige og uvant. Spanjoler, som min kollega José her, vet hvordan mammas pintxos skal smake, men jeg sverger til klassiske kombinasjoner og vil at hver bit skal ha en balanse mellom syre, salt og sødme, ha riktig fylde og et innslag av crunch, sier kokken.

Spanjolen José Gonzales har jobbet på Barramon i fire år. På brettet, kulinariske stjerner som nytes best som de er.
Spanjolen José Gonzales har jobbet på Barramon i fire år. På brettet, kulinariske stjerner som nytes best som de er.

Mathallens beste

San Sebastian: Pintxos-hovedstaden

PINTXOS: Mat på pinne. Og det smaker herlig.

San Sebastian er byen med flest Michelinstjerner per kvadratmeter i verden. Her finner du også rikelig med steder du kan spise pintxos.

Det er derfor ikke tilfeldig at Aftenposten kåret stedet til Mathallens beste. Herlighetene ligger på rekke og rad langs baren, hver pintxos er en fryd for øyet.

– Det er vanlig å bestille tre-fire stykker, sier Tore Kristian.

LES OGSÅ: Slik lager du en saftig burger

TIPS: Lune pintxos

Lune pintxos er enda bedre enn pintxos. Om du topper med ost, spekeskinke, kjøttboller eller sardiner – to minutter under grillen i ovnen gjør susen.

Jeg spiser seks, og alt smaker vidunderlig.

Ganske mett etterpå.

Pintxos betyr pinne

Alt er så logisk her på jorda. Tapas betyr lokk, som ble satt på glasset for å holde fluene unna. Etter hvert la de mat på lokkene; tapas.

– Pintxos er pinnen som blir stukket gjennom alle godbitene fra baskernes matfat, for å holde maten sammen. Som regel er pintxos en baguetteskive med noe godt oppå, men det kan også være pølsebiter eller reker på pinnen, sier Tore Kristian.

Spansk mat er ofte enkelt tilberedt, de gode råvarene spiller hovedrollen.

– Det er milde smaker, ikke noe chili som brenner i munnen.

Til maten bestiller man gjerne den lokale hvitvinen.

– Den heter Txacoli, er frisk og mineralsk, en slags fetter til Rieslingen, og den går til det meste.

Menyen til Barramón er en kulinarisk jordomseiling. Konseptet kan tøyes med råvarer fra fjern og nær. Norsk gravlaks og argentinske villreker går hånd i hånd med serrano og pata negra – de berømte spekeskinkene – chorizo og manchego.

Vil du lage dine egne pintxos, rist baguetter og topp med hva du vil, stikk en pinne igjennom og drøm deg bort til Baskerland.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2019, og sist oppdatert 28/09 2019.

Les også