Test av majones

- Smak av plast og gammel sitron

Det er langt mellom høydepunktene, men én majones får toppkarakter.

Publisert Oppdatert

Om testen:

I testpanelet satt Arne Andreassen og Annmari Erlbeck. Begge jobber på restaurant Fabel i Fredrikstad. Erlbeck har en lang rekke første- og andreplasser i NM i konditorkunst pluss 2. plass i kokke-OL.

Andreassen er kjøkkensjef og deleier på restaurant fabel på litteraturhuset i Fredrikstad. Han har i tillegg lang erfaring fra en lang rekke av Oslos topprestauranter.

Majonesen er smakt blindt og vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Du skal tenke deg litt om før du finner et pålegg som ikke blir bedre med majones, et par runder på toppen av skinken er det vi kan kalle hverdagsluksus.

Vi har samlet inn majones fra de store dagligvarekjedene, og vi endte opp med 15 varianter. I utvalget finner du både ekte og lett majones og typer både fra store og små produsenter. Vi har ikke tatt med de smakssatte variantene.

Hellman's Real Mayonnaise og Eldorado Lettmajones kommer best ut i testen.

Slik skal majones smake

En god majones skal være laget av eggeplomme, sennep, olje og litt salt. I tillegg en form for syre, gjerne sitron eller edikk. Fargen varierer etter blandingsforholdet mellom eggeplomme og olje.

Det skal være mye smak og bra balanse mellom salt og syre. Smaken av eggeplomme eller olje skal også være godt balansert, der ingen av dem skal være for fremtredende.

Lett og ekte

Vi valgte å smake alle typene sammen, ikke skille på lett og ekte majones, noe som også viste seg å gi et overraskende resultat. Flere av de lette typene kom godt ut i testen.

Her forklarer våre eksperter at mange av de ekte majonesene var så fete og tykke at det dekket eventuelle gode smaker. Lettmajonesen var mye bedre balansert slik at smaken kom godt frem og de hadde en bra konsistens.

Vinneren

De gamle er eldst, majonesen fra Hellmans kom best ut i vår test. Her skriver våre ekperter følgende i sine notater: "Fin konsistens, kanskje bittelitt for salt, men mye smak og fin syre. Ingen usmaker. Rett og slett en god majones."

På plassen etter kom lettmajonesen fra Eldorado, og det er nok overraskende for mange.

Ellers var det en god del majonestyper med ett og to poeng. Her var det typisk en altfor fet smak i munnen, og ulike bismaker som slo dårlig ut.

De som kom dårligst ut:

- Dette er økologisk majones og den er underlagt strenge krav når det gjelder råvarer og fremstilling, forklarer Henrik Hjort som er markedssjef hos produsenten som lager Svansø Økologisk Mayonnaise.

- Vi bruker egg fra frittgående høns, og har ingen kunstige tilsetninger. I tillegg bruker vi ikke raffinert rapsolje, noe som vil gi en naturlig bismak, sier Hjort, som peker på at majonesen har kommet best ut i tidligere tester der sunnhet har vært hovedkriteriet.

The Kraft Heinz Company som produserer Heinz Mayonnaise sier følgende: "Vår majones har en lojal tilhengerskare og for mange fans er dette førstevalget".

Klikk.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra Hellmann`s som produserer Hellmann`s Light Mayonnaise.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning