Test av kjøttdeig - 2016

- Kjøttdeigen fra Gilde smaker papp

Billig kjøttdeig får toppkarakterer i testen.

MED OG UTEN SALT OG VANN: Kjøttdeigene med salt og vann kommer generelt best ut i testen. Aller best karakter for kjøttdeigene fra Nordfjord og Best Pris.
MED OG UTEN SALT OG VANN: Kjøttdeigene med salt og vann kommer generelt best ut i testen. Aller best karakter for kjøttdeigene fra Nordfjord og Best Pris.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Alle produktene er smakt blindt og de er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Kjøttdeigen er vurdert i rå og stekt tilstand. Den er smakt i stekt tilstand. Vi har veid kjøttdeigen før og etter stekingen og regnet ut svinnet.

Tore Teigen og Frank Johansen satt i panelet. Begge er pølsemakermestre,  med til sammen over 100 års samlet erfaring fra kjøttbransjen. De har også lang erfaring fra dømming av kjøttprodukter blant annet som fagdommere i NM i kjøtt flere ganger.

Hvis vi skal kåre en nasjonalråvare i dette landet kommer kjøttdeig trolig høyt opp på listen. Det er bare å nevne retter som kjøttkaker, karbonader hamburgere og taco, alle med kjøttdeig som viktig ingrediens.

Vi har samlet inn alle de ferske variantene fra de store dagligvarekjedene. Fire av variantene er tilsatt salt og vann, de resterende seks er uten.

Med eller uten salt?

Skal du på et eller annet tidspunkt salte det du lager av kjøttdeigen kan du likegodt velge typen med tilsatt salt. For eksempel om du skal lage kjøttkaker. Da bindes deigen bedre sammen og den holder bedre på saften.

Skal du lage taco til barna, er varianten uten salt et bra valg. Den er lettere å hakke opp i pannen og du skal uansett helle på en pose krydder og tilsette vann.

Kriterier

Hovedkriteriene  er smak og utseende, og vi har lagt mest vekt på selve smaken. Kjøttdeigen skal ha en frisk, rød farge. Den skal være riktig kvernet og det skal ikke være for mye fett.

Kjøttdeigen skal ha en tydelig og god kjøttsmak og den skal være passe saftig.

Vi har også målt hvor mye kjøttdigen gir fra seg under steking.

Vinneren

Det er mye bra kjøttdeig med i denne testen. Tilsatt salt og vann gir en fordel både når det kommer til smak og hvor mye svinn du får under steking. Derfor er det ikke overraskende at det to beste, begge er varianter som er tilsatt salt og vann: Nordfjord kvernet kjøttdeig av storfe og Best pris kjøttdeig.

Her var det både et flott utseende og en god smak, begge fikk karakteren 6. Noe med overraskende er kjøttdeigen på tredje plass fra Meny. Den er ikke tilsatt salt og fikk karakteren 5. Her er det særlig smaken som trekker opp.

Taperen

Kjøttdeigen som kom er dårligst ut er Gildes variant uten salt og vann. Den er blass i fargen og smaker papp, i følge våre eksperter. Marthine Haugen Petersen i Nortura svarer slik på det svake testresultatet for kjøttdeigen:

- Vi er veldig overrasket over resultatet, da dette er et av landets mest solgte deig-produkter og et produkt vi har få forbrukerklager på. Men vi tar selvsagt til oss tilbakemeldingen og beklager den dårlige opplevelsen. Forbruker skal være trygg på at Gilde sine produkter alltid er av god kvalitet. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning