Vin til vilt 2016

De beste vinene til viltkjøtt

Her er fem deilige rødviner som passer til både elg, hjort, reinsdyr, rype og annet vilt.

VILTVINER: Både Italia, Frankrike og Spania er representert. Og Libanon!
VILTVINER: Både Italia, Frankrike og Spania er representert. Og Libanon! Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Det begynner å bli både mørkt og kaldt nå på høsten, og da er det tid for å trekke innendørs og lage seg en skikkelig kraftig og varmende kjøttmiddag.

Høsten er tid for lam, og du må sørge for å få med deg våre anbefalte lammeviner.

Men høsten er også tid for vilt, og det er det det skal handle om her, og hvilke viner du skal drikke til.

Trenger kraftige viner

Vilt er smaksrikt kjøtt, og da trenger vi smaksrike viner. For endel år tilbake var det opplest og vedtatt at røde burgundere var førstevalget til vilt, men for å komme opp på et nivå hvor disse vinene har den fornødne smakskonsentrasjon, begynner det fort å bli fryktelig dyrt.

Viner fra Rhône har seilt opp som et bedre og mer prisgunstig alternativ. Vi har derfor tatt med en Crozes-Hermitage blant våre anbefalte viltviner. Nebbiolo-baserte viner fra Piemonte passer også godt, som i en Barbaresco som vi har pukket frem. Rioja er alltid en sikker kilde til viltviner, og vi har også tatt med den libanesiske legende Ch. Musar.

Også lettere og mildere

Ikke alt vilt er like kraftig på smak. Elg og fasan er f.eks. relativt mildtsmakende viltkjøtt, og da kan du velge en litt lettere rødvin, som f.eks. en Cerasuolo di Vittoria fra Sicilia.

Våre fem anbefalte viner finner du nærmere omtale av nedenfor. Om du synes de blir i dyreste laget, bør du få med deg våre topplister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner. Flere av vinene på disse listene går også godt til vilt.

Oppskrifter

Hvis du vil lage en rødvinsvennlig viltrett, er poteter i alle varianter godkjent, det være seg kokte, bakte, stekte, gratinerte eller som stappe. Av grønnsaker er smørstekt sopp og ovnsstekte rotgrønnsaker begge meget rødvinsvennlige. Om du lager en saus av kraft og rødvin, eller kraft, rømme og geitost, er ikke så farlig.

Mange liker rosenkål til vilt, men i ren kokt utgave skurrer den litt med rødvinen. Det finnes heldigvis et enkelt knep for å fikse det. Skjær rosenkålene i to, og forvell dem raskt i kokende vann. La vannet renne godt av og sauter dem så sammen med finhakket bacon. Det gjør susen.

Om du trenger inspirasjon, har vi plukket frem disse fine oppskriftene på deilige viltretter:

Reinsdyrmedaljong

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Finnbiff på ny måte

Rådyr wallenberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning