Vin til skrei 2015

Hvilken vin til skrei?

Tilberedning og tilbehør er avgjørende for om du skal velge hvitt eller rødt.

RØDT OG HVITT: Du kan drikke både røde og hvite viner til skrei.
RØDT OG HVITT: Du kan drikke både røde og hvite viner til skrei. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Så er skreisesongen her igjen, og det er bare å sette i gang og fråtse i denne flotte råvaren mens den er her. En av de mest populære måtene å servere skrei på, er som "mølje", altså med lever og rogn.

Mange liker å drikke rødvin til skreimølje, men det synes vi ikke er noen spesielt god idé, da rødvinen krasjer med leveren, og du får en metallisk smak i munnen. Da er det bedre med et lyst, sterkt og smaksrikt øl, f.eks. en saison.

Godt med hvitvin

Om du styrer unna mølja, er det duket for både hvitvin og rødvin, alt etter hvordan du tilbereder fisken, og hvilket tilbehør du serverer ved siden av. Anmeldelser av anbefalte viner finner du nederst i artikkelen, men først litt om hvorfor vi har landet på de forskjellige vinene.

Om du serverer skreien på enklest mulig vis, kokt med kokte poteter, gulrøtter og smeltet smør, passer det med en tørr, ikke for kraftig eller aromatisk hvitvin, som f.eks. en muscadet eller chablis, og vi har valgt en muscadet.

Om du holder deg i samme sjanger, men drar på litt med mer rike og intense smaker, som f.eks. asparges eller brokkoli med sandefjordsmør, kan en vin basert på sauvignon blanc være et godt alternativ. Sancerre er gullstandarden her, men du får mye av samme smaken til en rimeligere penge med en sauvignon saint-bris, som vi har valgt her.

Det er vanskelig å diskutere hvitvin uten å komme inn på riesling. Du kan gjerne bruke en riesling til den type skreiretter vi har skissert ovenfor, men riesling er enda bedre om du drar skreien i asiatisk retning, f.eks. med chili, ingefær, lime, sitrongress og lignende.

Rødvin mer utfordrende

Mange liker rødvin til fisk, men garvestoffene i rødvinen er utfordrende, da de lett kan gi en litt ugrei munnfølelse i møte med fisken. Heldigvis er det muligheter for å tilpasse fisk og tilbehør slik at de går bedre i hop.

Løker og rotgrønnsaker er bra tilbehør, spesielt når de er stekt eller ovnsbakt. Da dempes bitterheten og du får frem sødmen. Ribbefett, bacon eller spekeskinke trekker også fisken i rødvinsretning. Det gjør også soyasmør, kalvesjy eller rødvinssaus.

Til denne typen skreiretter passer det godt med en ikke for kraftig rødvin med moderate garvestoffer. Gode eksempler er sentralburgundere, beaujolais, barbera og valpolicella, og da snakker vi "vanlig" valpolicella, ikke ripasso eller amarone. Vi har valgt ut en beaujolais og en barbera.

Oppskrifter

Det finnes nærmest ikke grenser for hvordan du kan tilberede skrei. Her er noen gode oppskrifter:

Skinnstekt torsk med grønne linser og soya- og ingefærsmør

Stekt torsk med bønnesalat og soyasmør

Ristet torsk med gressløk-beurre blanc

Dampet torsk, ingefærkokte gulrøtter og sandefjordsmør

Limemarinert torsk

Torsk med asiatisk vri

Skrei med lever og rogn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen