UKENS BESTE VINKJØP:

Burgunder på budsjett

Denne hvite burgunderen er bedre enn det aller meste av chablis til samme pris.

TIL SJØMAT: Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble er glimrende til rike retter av fisk og skalldyr.
TIL SJØMAT: Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble er glimrende til rike retter av fisk og skalldyr. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Først en liten opprydning i begreper: Chablis hører faktisk med til Burgund, men ligger så langt nord og utenfor det sentrale området, at det ofte regnes som et eget distrikt.

Hvite burgundere fra det sentrale området lenger sør er som regel ganske dyre, og det er sjelden du finner noe som er særlig bra under 200 kroner. Da er det veldig hyggelig å kunne presentere en slik vin, som ikke bare er veldig god, men også koster bare 150 kroner. Produsent er meget velrenommerte Vincent Girardin, og vinen er fra den gode 2007-årgangen.

Hvis du liker chablis, og er interessert i å prøve en lignende vin med litt mer fylde og rikere aromaer, så er denne vinen midt i blinken. Den er også tilgjengelig på nesten samtlige polutsalg, så da er det bare å komme seg avgårde og handle.

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2007, vnr 10499, kr 150, 87 poeng.

Strågul på farge. Fin og frisk duft av eple og sitron med hint av smør, nøtter og krydder, samt et pent mineralsk slør av varme steiner. God fylde med moden frukt, frisk syre og en lang ettersmak, hvor mineralene og krydderet igjen gjør seg gjeldende.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også tre til fire år lagring. I matveien sitter fisk og skalldyr som et skudd. Den gode fylden og den friske syren gjør også at vinen takler ganske rike sjømatretter med fete sauser, som f.eks. beurre blanc eller hollandaise.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Kveite med asparges og hollandaise

Ristet torsk med gressløk-beurre blanc

Kamskjell med grønne asparges, blomkålkrem, sprøtt bacon og trøffelsjy

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Tøff og god rødvin

Frisk og deilig hvitvin

Grillvin med trøkk i

Kraftig og god kjøttvin

Til spicy sjømat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning