UKENS BESTE VINKJØP:

Kraftig rød italiener

Denne fyldige rødvinen er god til både okse, lam og vilt.

FRA CALABRIA: Zito Vallo Cirò Classico Superiore kommer fra Calabria i Sør-Italia.
FRA CALABRIA: Zito Vallo Cirò Classico Superiore kommer fra Calabria i Sør-Italia. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Når man snakker om rødvin fra Italia, har man lett for å havne opp i de klassiske, nordlige vinområdene Toscana, Piemonte og Veneto. Ingenting galt i det, men det lages etterhvert mye god rødvin andre steder i Italia, fremfor alt i de sørlige delene av landet. Puglia har markert seg stadig sterkere blant norske vinelskere, og den siste tiden er også Sicilia dukket opp på radaren. Men Calbria er det ikke så ofte vi hører om.

Ja, du har allerede gjettet riktig: Ukens vinanbefaling kommer fra, nettopp, Calabria. Dette er den regionen av Italia som utgjøres av "fotbladet" og "tåspissen" i sørvest, nærmest Sicilia. Druen er kanskje enda mindre kjent enn regionen. Vår vin er laget på 100 prosent gaglioppo, en drue som gir viner som er robuste og fyldige med tydelige tanniner. Akkurat hva vi trenger til høstens kraftige kjøttmiddager.

Zito Vallo Cirò Classico Superiore 2006, vnr 10574, kr 114,90, 85 poeng.

Dyp rød med nesten sort kjerne. Kirsebær i duften med hint av rosin, krydder og treverk. God fylde med en fin, moden og nesten bringebæraktig fruktighet, fin syre og en middels til lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også to til tre år lagring. Den har såpass mye av "alt" at den takler solide kjøttretter av både okse, lam og vilt.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Reinsdyrfilet med grønnsakragu, rødvinsaus og mandelpotetpuré

Biff på vinkokte poteter

Lammegryte med sopp og bacon

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Frisk og lett spanjol

Billig og god argentiner

Burgunder på budsjett

Tøff og god rødvin

Frisk og deilig hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning