Test av whisky

Billig-whisky vinner testen

Vi har testet 20 av polets mest solgte whiskyer.

Publisert Oppdatert

Vi har tatt et skikkelig skippertak på brennevinstypene her i Klikks testavdeling. Vi har testet whisky, gin og rom. Først ut er whiskytesten.

To på topp

Testerne ble ikke helt enige om vinneren. Derfor er seieren delt mellom Ballantine's Finest og Royal Castle. Begge er skotske og begge får 85 poeng. Royal Castle er i tillegg en av de billigste whiskyene i testen og må trygt kunne kalles et godt kjøp.

Har du noen gamle whiskyslanter igjen i barskapet? Bruk dem i en skikkelig god Irish coffee eller i verdens beste sjokoladetrøfler.

Utvalget

Vi har testet de 20 mest solgte whiskyene på Vinmonopolet. Her er det en salig blanding av varianter, og mange av typene lar seg ikke sammenligne. Derfor har de først og fremst har blitt vurdert etter individuell kvalitet.

Testet blindt

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark.

Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo.

Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og er daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Her får du en rask innføring i de forskjellige whiskytypene:

Single malt er en whisky fra ett enkelt destilleri som er destillert av maltet bygg i en pot still.

Single Barrel er en whisky fra en enkelt tønne.

Double/triple barrel er en whisky som etter å ha nådd sitt modningspunkt modnes ytterligere noen måneder på ett eller flere andre typer fat. Dette gjøres for å modifisere den endelige smaken på en whisky. Det vil ofte være whisky modnet på tidligere bourbonfat som legges noen måneder på sherry, vin eller andre typer fat.

Cask Strength er whisky som ikke er tilsatt vann for å nå en fastsatt alkoholprosent. Som oftest benyttes dette om whiskyer fra kun en tønne, men det hender også at blends blandes i cask strength.

Blends er en blanding av forskjellige whiskyer for å gi en ønsket smaksopplevelse. Siden lagring og enkelttønner påvirker whiskyer på forskjellig vis vil det være ulikheter i smak mellom hver tønne innenfor hver enkelt whiskytype. Felles for alle blends er at de har en utvalgt smak de ønsker å beholde. En Master blender har som oppgave å blande de forskjellige whiskyene til en smak som er lik for hver type blend. Merkes en blend med alder, skal det være den yngste whiskyen som oppgis.

Blended Malt er en blanding av flere single malt-whiskyer. Dette kan også gå under betegnelsene vatted malt eller pure malt.

Blended whisky er en blanding der en eller flere singel malt whiskyer er blandet med grain whisky. Forholdet mellom malt og grain whisky starter på rundt 10 % maltwhisky og går opp til 80-90 %. De fleste ligger på mellom 10-20 % maltwhisky. Johnnie Walker Red Label har rundt 10 %, Black Label har rundt 35 %, Chivas Regal har rundt 50 % og vår egen Upper Ten har 47 %.

Cream whisky er et annet navn på Blended Whisky med tilsetning av mye sherryfatlagrede bestanddeler.

Kilde: Wikipedia

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik heller du øl i glasset

Slik steker du biffen riktig

Test av bacon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning