Test av tørre tyske rieslinger

Sommerfavorittene

Tyske hvitviner er veldig populære i Norge, og de tørre rieslingene er også veldig matvennlige. Vi gir deg de beste kjøpene under 150 kroner.

FRISKT OG FRUKTIG: Tørre tyske rieslinger er blant nordmenns fremste favoritter.
FRISKT OG FRUKTIG: Tørre tyske rieslinger er blant nordmenns fremste favoritter. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi skal gjerne ha det lyst og lett nå sommerstid, og så er det også med vinen. Rosévin er de siste årene blitt veldig poulært. Mange synes også det er hendig med hvitvin på papp til rekene, enten man nyter dem på terrassen, på stranden eller i parken.

Men ved enkelte anledninger blir pappvin for enkelt, og du har lyst på noe skikkelig godt. Den gode nyheten er at dette ikke trenger å koste så forferdelig mye. Vi vil påstå at det ikke finnes bedre vinkjøp i markedet i dag enn tørre tyske rieslinger i prisområdet 100-150 kroner. Og vi ville selvsagt finne ut hva som er de aller beste kjøpene.

Vi konsentrerte oss om polets basissortiment, for der er vinene tilgjengelige i de fleste utsalgene, du slipper å bestille, og kan handle inn allerede til helgen. Vi fikk inn tolv viner, og anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor. Hexamer havnet ut på topp, men den er også testens dyreste vin. Bare poenget bak, finner vi von Buhl, og da den er nesten 40 kroner billigere, kårer vi den til testens beste kjøp.

Forskjellige stiler

Du skal imidlertid være oppmerksom på at du ikke bør stirre deg helt blind på poeng og priser her, da vinene har tildels ganske forskjellig stil. Breuer og von Buhl er f.eks. veldig tørre, syrlige og mineralske, mens Molitor er den mest sødmefulle, ja, på grensen til halvtørr. Det gjør at den takler sterke asiatiske smaker som wasabi, ingefær og chili. Den er også god å drikke på egenhånd, uten mat. Hexamer og Battenfeld-Spanier faller et sted mellom disse ytterpunktene.

Riesling og mat

Tørre tyske rieslinger er gode til de aller fleste typer fisk og skalldyr, og er helt glimrende til noe så enkelt som reker med loff, majones og sitron. Riesling er også førstevalget til krabbe. Husk imidlertid at desto bedre sødme vinene har, desto bedre passer de til spicy, asiatisk preget mat, det være seg sushi, sichuan, thai etc. Her er noen gode oppskrifter:

Sushi

Sashimi av laks

Krabbesalat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning