Test av saft

Gigantisk test av saft

Både den billige og den dyre saften overrasket testerne.

STOR TEST: Vi har testet 24 safttyper
STOR TEST: Vi har testet 24 safttyper Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Det er ikke lenge siden vi testet flaskevann. Nå er tiden kommet til saft.

Har du ikke kommet helt i gang med produksjon av godt syltetøy og hjemmelaget saft enda? Da kan det være greit å ty til kjøpevariantene så lenge. Vi har testet 24 typer saft og konsentrert oss om de variantene som er basert på råsaft.

Det finnes et utall av typer, vi har begrenset oss til de vi har fått tak i når vi har vært i de store kjedebutikkene.

Utvalg

De ulike typene er smakt sammen og vi har kategorisert dem som følger: Appelsinsaft, husholdningssaft, solbærsirup, bringebærsaft og blåbærsaft. Når du blar deg ned til bunnen av artikkelen vil du se at vi har organisert testen på samme måte.

De typene som har betegnelsen UTS er rett og slett uten tilsatt sukker. Da er gjerne sukkeret erstattet med søtstoff. Disse variantene har gjerne større andel råsaft i tillegg.

Kriterier

Testerne våre har både luktet og smakt på safttypene.

Smaksekspertene er over middels opptatt av friskhet. Både i lukt og smak.

Saften må også ha god balanse mellom sødme og syre og selvsagt må det smake som det skal.

Appelsinsaft må smake appelsin, blåbærsaft må smake blåbær. Det trekker ned om det er noen smaker som ikke skal være der og saften må smake naturlig.

Testen

Alle typene er testet blindt, og de ulike kategoriene er testet sammen. Vi har blandet alle saftene etter anvisningen på flasken og de er blandet med lett avkjølt vann.

Testen ble utført av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vi bruker vintestere fordi de er vant til å gjøre smakstester. De er gode på å skille smaker fra hverandre etter velprøvde metoder. Denne erfaringen er viktig å ha med seg på denne typen tester.

Poeng

Saften ellers er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best og en er dårligst. Alle oppgitte priser er eks. pant

 

 

Les også:

Slik lager du syltetøy uten sukker

Slik lager du deilig smoothie

Dette er den sunneste saften

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning