Test av riesling

De beste rieslingene

Vi har testet tørre, tyske rieslinger til under 150 kroner. Her er de fem beste.

TEST AV RIESLING: Vinene byr på høy kvalitet i forhold til prisen.
TEST AV RIESLING: Vinene byr på høy kvalitet i forhold til prisen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Tyske hvitviner er blitt meget populære i Norge de siste årene. Det er flere grunner til det. Tidligere var ofte de tyske hvitvinene noe søtt skvip, mens de tørre var tynne og sure. Men med en gradvis større vektlegging av kvalitet, både i vinmarkene og i selve vinmakingen, godt hjulpet av varmere klima, har også kvaliteten på vinene økt.

De tørre vinene er nå blitt så bra at de kan måle seg med hva som helst fra andre steder i verden. Vi må heller ikke glemme den virkelige stjernen oppi alt dette, nemlig riesling, som mange mener er verdens beste hvitvinsdrue. At vinene heller ikke er skjemmet av eikepreg, er også en fordel. Her er det snakk om ren og pur frukt.

Glimrende til asiatisk mat

Tørre, tyske rieslinger går, i likhet med chablis, godt til det meste av sjømat. Men selv om rieslingene ofte har meget frisk syre, fremstår de nesten alltid som mer sødmefulle enn chablis. Dette skyldes ofte et noe høyere sukkerinnhold, men selv knasende tørre rieslinger kan virke som de har litt mer sødme. Dette gjør at disse vinene passer bedre til asiatisk-inspirert sjømat enn chablis, da den ekstra sødmen virker balanserende opp mot heten fra chili og andre krydder.

Se også vår test av chablis.

Høy kvalitet i forhold til pris

Da det virker som publikum setter stadig større pris på de tørre, tyske reislingene fremfor de halvtørre, bestemte vi oss for å teste tørre. Vi la oss på en pris mellom 100 og 150 kroner, da det i dette området skjer et helt klart, kvalitetsmessig løft i forhold til de billigste vinene. Vi begrenset oss også til viner i basisutvalget. Da slipper du å gå via bestillingslisten, og kan handle inn med én gang. Totalt er det her 17 viner, og vi har testet samtlige.

Vi ble meget positivt overrasket over det høye kvalitetsnivået, og det var meget jevnt. Det var faktisk en utfordring å velge hvilke av vinene som skulle komme med på vår topp-5-liste, som du finner presentert nedenfor.

Hvis du savner store og gode navn som Leitz og Dönnhoff blant de fem beste, er det ikke på grunn av at de var dårlige, snarere tvert om. Men de kom litt skjevt ut prismessig, da de var blant de aller billigste, og kvalitet følger ofte pris. Hadde øvre prisgrense i testen blitt satt til 120 kroner, ville både Leitz og Dönnhoff havnet helt i toppen.

Vi har allerede nevnt at tyske rieslinger passer veldig godt til asiatisk-inspirert sjømat, og nå når det er sommer, er det også fint å grille. Her er en god og enkel oppskrift: Lag grillspyd med scampi, breiflabb, rød paprika og rødløk. Mariner spydene i chili, ingefær, hvitløk, olje og limesaft. Sett det kjølig et par timer. Ta ut spydene, ha på litt salt og pepper og grill et par minutter på hver side. Server med et dryss grovhakket koriander og litt søt chilisaus, og den kan du gjerne kjøpe ferdig på glass.

Her er flere oppskrifter som passer til vinene:

Kamskjell med sitron og ingefær

Laks Jalfrazi

Kongekrabbe med mangosalat

Se også vår test av rosévin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning