Test av prosecco 2013

Italienske bobler til nyttår

Vi har testet alle proseccoene i polets basissortiment.

RIMELIG MORO: Prosecco koster i snitt omkring 120 kroner for en flaske.
RIMELIG MORO: Prosecco koster i snitt omkring 120 kroner for en flaske. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det begynner å haste med å få handlet inn til nyttårsaften, og selvsagt skal vi ha bobler til å drikke inn det nye året med. Hvis du vil ha det aller beste, og pris ikke er så viktig, er det selvsagt champagne som gjelder, og da må du få med deg vår test av champagne.

Har du et strammere budsjett, eller kanskje gjestene ikke kjenner særlig forskjell, så er prosecco et godt og betydelig rimeligere alternativ. Dessuten er prosecco blitt veldig trendy i det siste. Da vi testet prosecco første gang her på Klikk, var det bare syv viner i basissortimentet på polet. Nå, to år etter, er dette doblet til 14, noe som viser at interessen er sterkt økende.

Sjekk når ditt Vinmonopol stenger

Hva er forskjellig fra champagne og cava?

Utover geografien og klimaet, er det druen(e) og fremstillingsmetoden som utgjør den største forskjellen mellom champagne, cava og prosecco. Glera-druen i prosecco gir ofte en pæreaktig aroma vi ikke finner i de to andre vinene.

Dessuten får prosecco sine bobler gjennom trykktank, mens de andre to får dem gjennom annengangs gjæring på flaske. Dette fører til at boblene i prosecco ofte er grovere og dør fortere ut enn i de to andre vinene. Prosecco mangler også ofte aromaer av kjeks eller brøddeig, som man finner i de andre to. Fordelen med prosecco er at den er lett å like, også for folk som ikke er så drevne vineksperter.

14 viner testet

Da du ikke rekker å gå via bestillingsutvalget nå, har vi konsentrert oss om de 14 vinene som er i basis, og vi har testet alle disse. De fem beste finner du anmeldt nederst i denne artikkelen.

De som ikke nådde opp (poeng i parentes):

Giol (81), Jeio (81), Pizzolato (81), Armani (80), Produttori di Valdobbiadene (79), Abbazia (78), Verocchio (77), Altareggio (77), Ville d'Arfanta (77).

Fingermat

Prosecco er i tillegg til å være en fin aperitiff også en vin du kan bruke til mat. Lettere retter av fisk og skalldyr passer bra, men det er kanskje fingermat du helst vil ha til en musserende vin. Her er noen gode oppskrifter:

Ostekuler

Snacks med chèvre og spekeskinke

Sardiner i forkledning

Skagenrøre

Parmarullet scampi med hvitløkdipp

Brandade

Ostekrem med røkt laks og pepperrot

Kyllingvinger

Fiken med supersprøtt bacon

Ertesuppeshots

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning