Test av moscato d’asti

Perfekt til jordbær

En lett og søt, frisk og fruktig musserende sitter som et skudd til både jordbær og ferske fruktsalater.

SØDMEFULLE: Moscato-vinene fra Piemonte er aromatiske og har en vidunderlig fruktighet og sødme.
SØDMEFULLE: Moscato-vinene fra Piemonte er aromatiske og har en vidunderlig fruktighet og sødme. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Selv om været ikke akkurat er så sommerlig for tiden, kan vi i det minste, om ikke for annet enn stahetens skyld, holde oss med sommerlig mat og drikke. Går preferansene dine i retning fisk og skalldyr, er det få ting som slår en god chablis. Og legger du rødt kjøtt på grillen, må du ha en skikkelig kraftig rødvin.

Men vi må jo også ha dessert. De norske jordbærene er kommet, og ellers bugner jo butikkene av de forskjelligste typer frukt og bær, og da kan du lage noen friske og sommerlige desserter. Men hva skal du drikke til noe sånt?

Moscato til unnsetning

Vi er enige om at vi må ha noe søtt, men en sterkvin som port, sherry eller madeira blir i tyngste laget nå. Også tradisjonelle søte hvitviner, som f.eks. sauternes, blir også litt drøyt. Det er da moscato d'asti kommer til unnsetning.

Dette er søte musserende viner laget på muskatelldruen i Piemonte i Nord-Italia, og det er akkurat hva vi er på jakt etter. De er friske og fruktige, men også lette og alkoholsvake, noe som er midt i blinken nå sommerstid.

De beste er fortsatt best

Da vi skulle hente inn viner til denne testen, så vi at det kun finnes tre viner av denne typen i polets basisutvalg, så for at det i det hele tatt skulle bli en meningsfull test, måtte vi ta med endel viner fra bestillingslisten. Vi la til grunn at vinene skulle komme fra anerkjente og gode produsenter som vi vet har levert god kvalitet over tid. Da endte vi til slutt opp med tolv viner. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Vajra fortsetter å imponere med en svært aromatisk og flott vin og gjentar derfor førsteplassen fra i fjor. Den må du imidlertid til bestillingslisten for å få tak i. Vil du handle inn allerede til helgen, skal du velge Saracco, også det en fin vin. Den kom på delt andreplass, og du får den i de fleste polutsalg.

Mat til moscato

Vi har allerede vært inne på at disse vinene er gode til jordbær, friske fruktsalater og desslike. Her er noen gode oppskrifter på desserter som passer i sommervarmen.

Tropisk fruktsalat

Mango og papayasalsa med koriander

Limemarinerte jordbær med mascarponekrem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning