Test av Moscato d'Asti

Denne bør du kjøpe på polet

Og server den gjerne med jordbær og fløte.

FRUKTIGE: Moscato d¿Asti er søte, lette og veldig fruktige, musserende viner fra Piemonte i Nord-Italia.
FRUKTIGE: Moscato d¿Asti er søte, lette og veldig fruktige, musserende viner fra Piemonte i Nord-Italia. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Sommeren er fortsatt ikke over, og det er fortsatt tid for både chablis og rosévin. Men vi begynner såvidt å bikke over i høst, og da er det høysesong for frukt og bær. Hvis du lurer på hvilken vin du skal drikke til dette, så er svaret ganske enkelt: Moscato d'Asti.

Den er i sitt ess til jordbær, men fungerer i grunnen veldig bra til de fleste typer frisk frukt og bær, det være seg bringebær, melon eller fruktsalater. Vinen er også god på egenhånd, som ren kos. Bare sørg for å drikke den godt avkjølt.

Med et alkoholnivå på bare 5 til 5,5 prosent, er denne vinen bare marginalt sterkere enn pils, og da kan du gjerne drikke en hel flaske og gå på jobb neste morgen. Om du orker så mye søt vin, er et annet spørsmål.

Asti eller Asti?

I Piemonte finnes det to forskjellige fruktige, søte og musserende viner laget på muskatell-druen: Asti (tidligere ofte kalt Asti Spumante) og Moscato d'Asti.

Boblene i disse vinene fremkommer ikke ved annengangsgjæring på flaske, som i champagne og endel andre musserende viner, men i trykktank.

Forskjellene på Asti og Moscato d'Asti er ikke så store. Førstnevnte har litt kraftigere bobler, litt høyere alkoholnivå og litt mindre restsukker. Asti produseres ofte i store volumer på industrielt nivå, mens Moscato d'Asti gjerne kommer fra mindre produsenter, hvor både druematerialet og vinmakingen ofte er bedre. Som de kvalitetsbevisste menneskene vi er, så er det selvsagt Moscato d'Asti vi tar for oss i denne testen.

I basis og bestillingsutvalg finnes det i dag drøyt tredve viner av denne typen.

Basert på egne smaksnotater, samt anmeldelser i inn- og utland, skrelte vi dette ned til en prekvalifisert " shortlist" på 14 viner som vi testet, og de fem beste blir presentert nedenfor.

Vajra kom ut på topp med høyest kvalitet, men Suoi er bare hakket bak og koster 18 kroner mindre, så den er kanskje et bedre kjøp.

Begge disse vinene er i bestillingsutvalget, så hvis du vil handle inn allerede til helgen, skal du gå for tredjeplasserte Saracco, som finnes i polets basisutvalg.

Deilige desserter

Som vi allerede har nevnt, er Moscato d'Asti glimrende til frisk frukt og bær. Det trenger ikke å være mer avansert enn jordbær med sukker og fløte, men skal du ha gjester, og har lyst å by på noe litt mer fancy, kan du prøve en av disse oppskriftene:

Jordbær med sabayonne

Fruktsalat

Kiwi Trifle

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning