Test av chablis 2014

Friske og stramme viner

Det er vel ingenting som er bedre til sommerens fisk og skalldyr enn en god chablis. Her er de beste under 200 kroner.

MINERALSKE: Chablis er tørre, stramme og mineralske viner.
MINERALSKE: Chablis er tørre, stramme og mineralske viner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Sommertid er lyse kvelder og da skal vi også ha noe lyst i glasset. Både rosévin og sancerre hører sommeren til, og det gjør også chablis.

Chablis er tørre, syrlige, stramme og mineralske viner. Dette har sin bakgrunn i både et relativt kjølig klima og det kalksteinsbasert jordsmonnet i distriktet. Sistnevnte har sitt opphav mange millioner år tilbake, da det nordlige Frankrike lå under havet. Ettersom havet steg, ble det liggende igjen enorme mengder skalldyr, som senere er blitt fossilert til kalkstein.

13 viner i test

Chablis er delt inn i fire kvalitetsnivåer, og de er, nedenfra og opp: petit chablis, chablis, chablis premier cru (ofte skrevet 1er cru) og grand cru.

Da vi skulle teste chablis, tok vi for oss basissortimentet til polet under 200 kroner, og vi strippet bort det laveste kvalitetsnivået, petit chablis. Da satt vi igjen med 13 viner, hvor tolv var "vanlig" chablis og én var 1er cru.

I våre tidligere tester av chablis har Vocoret Chablis 1er Cru Vaillon flere ganger kommet ut på topp. I år var den utsolgt fra leverandør og det var nesten ingenting igjen i polhyllene heller. Så vi droppet den fra testen. Som ny 1er cru var Val de Mercy kommet inn, men den skuffet, og kom ikke med blant våre fem utvalgte beste viner. Da var det duket for en "vanlig" chablis på topp: Brocard Chablis Sainte Claire 2012. Nærmere omtale av de fem beste vinene finner du nedenfor.

De som ikke nådde opp

De åtte vinene som ikke havnet blant de fem beste er som følger: Brocard Chablis Pierre de Prehy - 84p, Daniel Dampt Chablis - 84p, Davenne Chablis - 84p, Val de Mercy Chablis Premier Cru Côte de Juan - 84p, Louis Moreau Chablis - 83p, Verger Chablis - 83p, Laroche Chablis - 83p, Louis Max - 82p.

Chablis og mat

Til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat, er det nok bedre med en riesling. Ellers er chablis glimrende til det meste av fisk og skalldyr. Og ikke prøv å gjøre det for avansert og komplisert. Desto enklere tilberedning og tilbehør, desto bedre. Aïoli, brunet smør eller en beurre blanc (smørsaus) og godt brød er ofte alt som skal til. Og ja, du kan drikke chablis til reker med loff, sitron og majones.

Her er noen gode oppskrifter på retter som passer til chablis:

Østers naturell

Raske blåskjell

Ristet torsk med gressløk-beurre blanc

Ovnsbakt sjøkreps

Fiskesuppe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning