Test av cava 2014

Test av cava 2014

Vi har testet cava under 200 kroner. Her er de beste.

BILLIGE BOBLER: Gode cavaer som ikke sprenger banken.
BILLIGE BOBLER: Gode cavaer som ikke sprenger banken. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Det er ikke en hvilken som helst 17. mai i år. Det er 200 år siden vi fikk vår grunnlov på Eidsvoll. Noen vil da kanskje mene at en slik anledning fortjener champagne, og er du blant dem, så må du få med deg våre 10 knallgode champagner. Prosecco er voldsomt i vinden, og foretrekker du dette fremfor cava, er det bare å lese vår store prosecco-test.

Men mange sverger fortsatt til cava. Disse vinene kan være ganske intetsigende, men velger du riktig, kan du få virkelig god vin til en ganske fornuftig pris. Og akkurat dette med pris kan være en viktig faktor hvis du har tenkt å stelle i stand en stor 17. mai-brunch med et dusin gjester. Da blir det fort dyrt med champagne.

Ti viner testet

Da vi skulle velge ut cava for testing, var det viktig at vinene var i basissortimentet på polet. Når det er så tett opptil 17. mai, har du nemlig ikke tid å gå via bestillingslisten. Vi fjernet også de rosa (rosado) cavaene. Om du likevel skulle ha lyst på rosa musserende, må du få med deg våre anbefalte rosa bobler.

Vi valgte et prisleie på 100-200 kroner, og bestemte oss for at cavaene skulle være tørre, og dermed mer matvennlige, selv om enkelte av vinene i testen er på grensen mot halvtørt. Vi tok med viner som på polet både er klassifisert som Cava og Penedes, da polet ikke er konsistent på hvordan de sorterer dette. Og vi valgte å prioritere viner vi enten selv har hatt gode erfaringer med tidligere og/eller har fått god omtale i inn- og utland.

Da satt vi til slutt igjen med ti viner, og de fem beste finner du anmeldelse av nederst i denne artikkelen.

De som ikke nådde opp

De fem følgende vinene nådde ikke opp blant de fem beste:

Marqués de Monistrol Brut, 82p.

Castellblanc Extra Brut, 81p.

Freixenet Cordon Negro Brut, 80p.

Freixenet Cordon Negro Seco, 80p.

Castellblanc Carat Seco, 79p.

Tapas og fingermat

Cava er en glimrende aperitiff, men kan også drikkes til mat, og da spesielt fingermat og tapas. Hvor ikke rigge til en anretning av forskjellig småplukk til brunch på 17. mai? La deg inspirere av disse deilige oppskriftene:

Ostekuler

Canapeer med reddik og avokado

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning