Test av billige rødviner

De fem beste rødvinene under 100 kroner

Vi har testet rødviner til under 100 kroner flasken. De beste er faktisk veldig gode.

BILLIGE RØDVINER: De klassiske vinlandene Frankrike, Italia og Spania dominerte i testen.
BILLIGE RØDVINER: De klassiske vinlandene Frankrike, Italia og Spania dominerte i testen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nordmenn er svært begeistret for pappviner (også kalt Bag-in-Box), og nå utgjør disse hele 60 prosent av det totale volumet av vin som selges her i landet. Det at de både er praktiske og billige, er nok de to viktigste forklaringene. Men noen av vinene er faktisk også ganske gode. De kan du lese mer om i våre store tester av hvite pappviner og røde pappviner.

En god idé er å trykke "liker" på denne Facebook-siden, så går du ikke glipp av noe.

Det er høst, og vi skal derfor holde oss med de røde vinene. Det er ikke til å komme forbi at vin på flaske i de fleste tilfeller er bedre enn pappvin. Og det trenger ikke nødvendigvis å bli så dyrt heller. Vi bestemte oss derfor for å teste rødvin på flaske til under hundre kroner.

Her finnes det et enormt utvalg, så vi foretok en avgrensning av hvilke viner vi skulle ta med i testen. Vi bestemte oss for polets basisutvalg, hvilket vil si at vinene er tilgjengelige i de fleste polutsalg, og at du derfor kan handle inn allerede til helgen. Videre baserte vi vårt utvalg på tidligere oppnådde testresultater, samt anmeldelser i inn- og utland. Da endte vi opp med 20 viner.

Tett i toppen

Vi valgte å prioritere de matvennlige vinene da vi ga poeng. Enkelte viner var veldig søtladne og med både lav syre og lav forekomst av garvestoffer (tanniner). Disse vinene er greie nok som "koseviner" eller såkalte " drikkeviner", men er ikke gode til mat. Skikkelige matviner skal bite litt fra seg, og må derfor ha et visst minimum av syre og/eller garvestoffer.

De fem beste vinene i testen finner du anmeldelse av nedenfor, og det var svært tett i toppen, med tre viner på delt tredjeplass. Ikke uventet, kom alle fem vinene fra klassiske, europeiske vinland som Frankrike, Italia og Spania, hvor vinstilene gjerne er mer matvennlige enn i mange av de oversjøiske vinområdene.

Hvilken mat til vinene?

I og med at vinene kommer fra forskjellige land og er basert på forskjellige druer, er det ingen selvfølge at de passer til samme slags mat. Men ingen av de fem vinene som topper vår test utarter seg i ekstrem retning. De er hverken veldig lette eller veldig kraftige, og som vi allerede har nevnt ovenfor, har vi lagt vekt på at de skal være matvennlige og derfor ha et visst minimum av syre og/eller garvestoffer. Alle de fem vinene er gode allroundviner, men skal vi bli mer spesifikke hva gjelder matvalg, kan vi anbefale følgende:

Den franske Robert Vic Cuvée Sélection passer til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Her er en god kyllingoppskrift:

Ovnsstekt kylling

De to spanske vinene, fra henholdsvis Marqués de la Concordia og Gran Feudo, er gode til lam og vilt. Denne lammeoppskriften burde passe:

Klassisk lammelår

De to italienerne, TreRose og Farnese, fungerer fint med samme type mat som Robert Vic, men siden vi er i Italia, anbefaler vi en kraftig pastarett:

Penne med kjøttragu

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning