Vinkvalitet

Slik avslører du dårlig vin

Alle har hørt om korket vin, men hva er det egentlig for noe? Og hva skal du gjøre når du først har fått en korket vin?

KORKET VIN: Den ekle smaken av mugg ødelegger vinopplevelsen.
KORKET VIN: Den ekle smaken av mugg ødelegger vinopplevelsen. Foto: Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert
ØDELAGT VIN: Hver tyvende vinflaske har feil, ifølge statistikken.
ØDELAGT VIN: Hver tyvende vinflaske har feil, ifølge statistikken. Foto: Foto: istockphoto

Statistikken sier at et sted mellom hver tiende og tyvende flaske vin er beheftet med feil. Dette gjelder verden over, også på vårt hjemlige Vinmonopol. Men likevel er det kun en liten brøkdel av disse ødelagte vinene som faktisk blir returnert, selv om Polet erstatter flaskene.

Hvorfor er det så få flasker som blir returnert? Det er flere grunner til det. For det første kan kompetansen til kunden være så lav at han/hun rett og slett ikke merker at det er noe i veien med vinen. Om kunden skulle merke at det er noe galt fatt, kan det tenkes at han/hun ikke har den fornødne selvtillit som skal til for å gå på Polet og bytte vinen. Kunden kan også synes at det blir for mye plunder og heft å ta vare på en skadet vin og ta den med ved neste Polbesøk.

Når vi snakker om feil og skader på vin, dreier det seg stort sett om tre forskjellige typer:

1. Varmeskade

Hvis vin transporteres eller lagres i de varmeste sommermånedene uten kjøling, kan det oppstå varmeskade. Av og til blir dette så ille at korken presses litt ut av flasken og fører til at den lekker. Synlige tegn på varmeskade er lekkasje, samt «film» på innsiden av flasken. Når det gjelder lukt og smak, fører varmeskade til at vinen får et «kokt» og ufriskt preg.

2. Oksidasjon

Oksidasjon oppstår på to forskjellige måter. Korken holder kanskje ikke helt tett, noe som gjør at det lekker luft inn flasken. Oksidasjon kan også oppstå hvis vinprodusenten har brukt for lite svovel som konserveringsmiddel. I begge tilfellene vil vinen få sherry-aktige aromaer. Rødviner begynner å bli brunlige i farven, mens hvitviner får unormalt dyp gulfarve.

3. Muggen kork

Den feilen på vin det kanskje snakkes mest om, er kork. En korket vin har en svært ubehagelig aroma som vekselvis beskrives som muggen kjeller, våt sement, gammelt loft, våt papp eller gammel «amerika-koffert». Det er forskjellige ting i et ulykkelig sammentreff som fremkaller den mugne aromaen. Korkmaterialet som brukes i vinflasker behandles med klor, og klor reagerer med fenoler i kork (og annet treverk). Hvis i tillegg korken er angrepet av en spesiell muggsopp, dannes stoffet 2-4-6 trikloranisol, som forkortes TCA. Dette stoffet er så ekstremt aromatisk, at en teskje av det er nok til å ødelegge et helt års vinproduksjon i USA! Det skal helt utrolig små konsentrasjoner til av TCA på korken for å smitte og ødelegge hele vinen.

Nå har du fått en liten gjennomgang av de vanligste feilene en vin kan bli utsatt for. Og hvis du nå skulle komme over en skadet vin, nøl ikke med å bytte den på Vinmonopolet.

SE OGSÅ:

10 knallkjøp på Polet

Disse skal du kjøpe på taxfree

Ukens vintips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning