Topp 5 rosévin

De fem beste rosévinene under 200 kroner

Vi har sjekket hyllene på Vinmonopolet. Her er de fem beste rosévinene under 200 kroner.

DE BESTE: Vi har smakt oss gjennom basisutvalget på Vinmonopolet og funnet frem til de beste rosévinene som koster mindre enn 200 kroner.
DE BESTE: Vi har smakt oss gjennom basisutvalget på Vinmonopolet og funnet frem til de beste rosévinene som koster mindre enn 200 kroner. Foto: Vinmonopolet / Unsplash
Sist oppdatert

Markedet for rosévin har vokst kraftig de senere årene.

Rosévinsveksten er del av en større trend, hvor folk vil ha lysere og lettere vin, med lavere alkohol, og også hvitt og musserende opplever vekst.

Hva er rosévin?

Det finnes flere måter å lage rosévin på. Den mest vanlige er som en avbrutt rødvinsprosess.

Når man lager rødvin, lar man skallene og kjernene (og i noen tilfeller stilkene) ligge i druemosten når gjæringen starter. Da skjer det uttrekk av pigmenter og garvestoffer som etterhvert gir oss en rødvin.

Hvis denne prosessen avbrytes tidlig, får man en blekere vin med mindre garvestoffer, altså en rosévin.

En annen måte er også relatert til rødvin. Når man vil lage en kraftig og strukturert rødvin, vil man gjerne øke andelen drueskall i forhold til druesaft i gjæringskaret, og da tapper man av noe vin tidlig i prosessen, og denne blekere vinen blir til rosévin.

En tredje metode, er å blande rødvin og hvitvin. Dette blir stadig mindre vanlig, og er faktisk forbudt mange steder. Men i Champagne-distriktet er det både tillatt og ganske vanlig når man skal lage rosé champagne.

Rosévin og mat

Når det gjelder mat som passer til rosévin, er det de som mener at rosa mat, f.eks. reker og laks, passer godt til rosa vin, og det er ikke noe å si på det.

Det kan likevel ha noe for seg å se på rosévin som noe som befinner seg mellom hvitvin og rødvin, og dermed gå for mat som ligger mellom ytterpunktene sjømat og rødt kjøtt. Gode og rosévennlige retter er f.eks. paella, salade niçoise, vitello tonnato og cæsarsalat med kylling og/eller bacon. Roséviner er også stort sett ganske lettdrikkelige, så du kan godt drikke dem på egenhånd, uten mat.

Les også: Topp fem rødvin under 150 kroner

Slik har vi testet

Vi ville finne ut hva som er de fem beste rosévinene under 200 kroner. Vi tok utgangspunkt i polets sortimenter basis, test og parti for at du med noenlunde stor sannsynlighet skal kunne finne vinene i hyllene på et polutsalg nær deg.

Vi tok for oss prisområdet 150-200 kroner, og der var det på testtidspunktet listet 21 viner, men tre av dem hadde status «Utgått». Da var det 18 igjen, og vi har testet samtlige, enten hos polet eller importørene, ved leveranse fra importørene eller ved innkjøp for eget konsum.

Vinene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, og vinene ble sortert på fallende poeng. Der hvor flere viner får samme poeng, blir den billigste listet først. Og står det fremdeles likt, blir det sortert alfabetisk.

Nedenfor finner du nærmere omtale av de fem beste vinene. Hvis du lurer på om disse vinene kan lagres, så er de aller fleste roséviner ikke verdt å lagre, ikke disse fem heller. Så drikk dem over det nærmeste året.

Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2021

God, konsentrert, frisk og prisgunstig rosévin fra Piemonte.

GODT KJØP: Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2021.
GODT KJØP: Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2021. Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 9747601

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 100% Nebbiolo

Produsent: Ioppa

Pris: 169,90

Fra Italia/Piemonte. Murstein på farge. Fin duft av røde bær og nyper med hint av urter og krydder. God smakskonsentrasjon med fin fruktsødme og god syrefriskhet. Lang ettersmak med litt snerp i avslutningen. Også et ørlite hint av bitterhet. Meget god kvalitet til prisen.

Les også: Slik lager du Moscow Mule

Planeta Rosé 2021

Blek og god, syrefrisk rosé fra Sicilia, og et godt kjøp.

GODT KJØP: Planeta Rosé 2021.
GODT KJØP: Planeta Rosé 2021. Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 5089301

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 50% Syrah, 50% Nero d’Avola

Produsent: Planeta

Pris: 169,90

Fra Italia/Sicilia. Varm gyllen, som brekker såvidt mot murstein. Frisk og sursøt duft av rips med hint av eple, sitron og urter. Også syrefrisk i munnen, middels fyldig og med god lengde. Lettdrikkelig stil. Meget godt kjøp.

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2021

Meget frisk, slank og elegant pinot-basert rosé fra Rheingau.

GODT KJØP: Georg Breuer Spätburgunder 2021.
GODT KJØP: Georg Breuer Spätburgunder 2021. Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 2044001

Prosent alkohol: 12,0

Råstoff: 100% Spätburgunder (Pinot Noir)

Produsent: Georg Breuer

Pris: 184,90

Fra Tyskland/Rheingau. Blek rosa på farge. Frisk duft av bringebær og moreller med hint av sitron, fersken og urter. Meget fersk i stilen med ørlite prikking på tungen fra CO2. Ganske slank og syrefrisk munnfølelse med ren og kjølig frukt. Lang ettersmak.

Colombo Ilha da Madeira Rosé 2020

Noe så sjeldent som en rosévin fra Madeira. God og konsentrert vin med mineralsk preg.

GODT KJØP: Colombo Ilha da Madeira Rosé 2020.
GODT KJØP: Colombo Ilha da Madeira Rosé 2020. Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 13710401

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 100% Tinta Negra Mole

Produsent: Justinos

Pris: 194,80

Fra Portugal/Madeira. Murstein på farge. Rik og kompleks duft av røde bær og sitrus med hint av urter, samt et mineralsk preg av brent stein. God fylde og konsentrasjon med rik frukt, som balanseres av frisk syre. Lang ettersmak.

Les også: Vi har testet 4 av de billigste rødvinene på polet, alle koster under 100 kroner

Viña Migarron Mencia 2021

En knallrosa spansk rosévin med et litt dropsaktig preg.

GODT KJØP: Viña Migarron Mencia 2021.
GODT KJØP: Viña Migarron Mencia 2021. Foto: Vinmonopolet

86 poeng

Varenummer: 14212801

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 100% Mencia

Produsent: Bernardo Alvarez

Pris: 176,80

Fra Spania/Castilla y León. Kraftig rosa på farge. Litt dropsaktige røde bær i duften med hint av nøtter og urter. Middels til god fylde med ganske rik frukt, passe syrefriskhet og en ganske lang ettersmak.

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2021, og sist oppdatert 08/06 2022.

Les også