Rhône-viner 2015

Kraftige rødviner

Her er fem gode rødviner som passer til vinterens kraftige kjøttmiddager.

KRAFTIGE: Her er fem kraftige rødviner til kraftige kjøttretter.
KRAFTIGE: Her er fem kraftige rødviner til kraftige kjøttretter. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det er kaldt over store deler av landet, og slik ser det ut som det vil holde seg en stund fremover også. Da er det tid for mat som virkelig varmer. Og da snakker vi om kraftige kjøttmiddager, og gjerne gryteretter.

Dette er rødvinsmat, og du må bare få med deg våre 10-på-topp-lister over de beste rødvinskjøpene under 120 kroner og under 200 kroner. Men husk samtidig på at det ikke er alle som kan eller vil drikke alkohol. Da er det viktig å også ha noen gode alkoholfrie alternativer for hånden.

Kraftig mat må ha kraftig vin

Enten det nå er snakk om okse, lam eller vilt, eller de heftigste gryterettene, så trenger du kraftig rødvin for å matche dette. Et godt sted å hente slike viner fra, er Rhône-distriktet i det sørlige Frankrike.

I det nordlige Rhône finner vi viner som er laget på syrah-druen, mens det i den sørlige delen av distriktet lages viner med en miks av druer, ofte med grenache i tet, og varierende innslag av andre druer, som allerede nevnte syrah, carignan, cinsault, mourvèdre og noen flere til.

Vi har plukket ut fem røde Rhône-viner i forskjellige prisklasser, og som alle holder god kvalitet i forhold til prisen. De er alle i basis, unntatt Graillot Crozes-Hermitage, som er en bestillingsvin, men som også finnes inne i enkelte polutsalg. Nærmere omtale av vinene finner du nedenfor.

Oppskrifter

Trenger du inspirasjon til å lage noen skikkelig kraftige kjøttretter, så kan du prøve disse gode oppskriftene:

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Chili con carne

Reinsdyrmedaljong

Steak au poivre med hvitløkmos

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning