sangria

Lag perfekt sangria

Sangria er et leskende alternativ til både vin og øl når du serverer grillmat.

OPPSKRIFT PÅ SANGRIA: Sangria er basert på vin og frukt, og kanskje enda noen ingredienser.
OPPSKRIFT PÅ SANGRIA: Sangria er basert på vin og frukt, og kanskje enda noen ingredienser. Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Det er vanskelig å få identifisert opphavet til sangria noenlunde eksakt. At det hovedsakelig er Spania vi snakker om, er tydelig, men ikke hvilken del av Spania, eller hvor langt tilbake i tid. Utover vin og frukt i biter, er det heller liten enighet om hva en sangria skal eller bør inneholde. Man tror at navnet sangria stammer fra sangre, altså blod på spansk, men det er også de som mener at navnet kommer fra sanskrit via urdu med ordet sakkari, som betyr sukret vin.

Mange varianter

Sangria finnes i et nærmest uendelig antall varianter, men la oss begynne med vinen. Det er oftest rødvin i en sangria (derav «blodet» i navnet), og tradisjonelt brukes ofte rioja, selv om du kanskje burde vurdere en vin med litt mindre eikepreg for en friskere og fruktigere drikk. Du kan også lage en sangria blanca, altså med hvitvin, eller hvorfor ikke prøve rosévin? Av frukt er det vanlig med skiver av sitron og/eller appelsin. Videre kan du ha i frukt i biter, f.eks. eple, pære, fersken, nektarin, ananas eller druer.

I tillegg til vin vil mange også ha i litt mer væske, enten i form av sitrusjuice, limonade, brus eller sodavann. Noen liker også å sprite opp sangriaen med brennevin. Ofte brukes spansk brandy, men du kan også vurdere cognac eller armagnac. Bruker du sitron og appelsin i sangriaen, kan det være smart å bruke en sitrusbasert likør, som f.eks. cointreau eller grand marnier, så får du en fin harmoni. Vi du ha et kick av alkohol, men ikke noe særlig smak av brennevin, bruker du vodka. Og så skal det selvsagt være mye is en sangria; det er noe av det som gjør den så leskende i sommervarmen.

Frisk og fruktig

Om du nå er blitt helt forvirret av alle de mulige retninger en sangria kan ta, iler vi til unnsetning med vår mest populære oppskrift på sangria. Den er både frisk og fruktig, og du finner den nedenfor.

Erik Hannemann

Sangria

Når du lager sangria kan du være sikker på at folk kommer i godt humør.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fl Rødvin

1 stk Sitron

1 stk Appelsin

1 stk Eple

Brandy

2 dl Sitronbrus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning