irish coffee

Slik lager du Irish coffee

Triksene som gir deg pefekt Irish coffee.

DEILIG OG VARMENDE: Få drinker passer bedre en kald og mørk høst- eller vinterkveld enn Irish coffee. Foto: Colourbox
DEILIG OG VARMENDE: Få drinker passer bedre en kald og mørk høst- eller vinterkveld enn Irish coffee. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Historien om Irish coffee strekker seg tilbake til slutten av andre verdenskrig. Da fløy man fortsatt med propellfly over Atlanteren, og det måtte flere mellomlandinger til for å fylle bensin, ofte på Newfoundland og i Irland.

I Irland var det Shannon-flyplassen utenfor Limerick som ble benyttet. Det var her bartenderen Joe Sheridan oppfant Irish coffee, sikkert for at mer eller mindre forfrosne passasjerer skulle få litt varme i kroppen igjen mens flyet ble tanket opp.

Hvilken kaffe i Irish coffee?

Du bør helst kjøpe nykvernet og ganske kraftig brent kaffe på kaffebar eller i spesialforretning når du skal lage Irish coffee.

Om du trakter kaffen eller bruker presskanne, så bruk litt mer kaffe enn du ellers ville gjort for å få ekstra sterk kaffe som kan hamle opp med whiskeyen. Du kan også bruke espressomaskin.

Den klassiske oppskriften inneholder selvsagt irsk whiskey, som er ganske mild på smak og uten røykpreget du finner i skotsk whisky. En velsmakende vri er å bruke bourbon eller lignende amerikansk whiskey. Jack Daniel's, som har et sødmefullt preg av brent karamell, fungerer godt.

Whiskey i Irish coffee

Den observante leser har allerede fått med seg at vi skriver vekselvis whisky/whiskey. Det har rett og slett med hvor whisk(e)yen kommer fra å gjøre. Her er en enkel måte å huske på hva som er hva:

Whisky (uten e) kommer fra land uten e: Scotland, Canada og Japan.

Whiskey (med e) kommer fra land med e: IrEland og UnitEd StatEs.

Utenom whisk(e)y kan du bruke stort sett alle typer brunt brennevin, som cognac, armagnac eller brun rom. Sistnevnte er spesielt vellykket grunnet sitt opphav i molasse, som er et avfallsprodukt fra sukkerproduksjonen.

Se oppskriften på Irish coffee lenger ned i artikkelen.

Brunt sukker er best

Kandissukker, og da spesielt på pinne, har sine tilhengere. Men skal du lage en genuin Irish coffee, velger du brunt sukker. Brunt sukker sørger for at den ettertraktede karamellsmaken blir perfekt balansert.

Husk at du må sørge for at sukkeret er helt oppløst i den varme kaffen før brennevinet helles i, ellers løser ikke sukkeret seg opp.

Lettpisket fløte i Irish coffee

På enkelte utesteder kan du oppleve å få "irish" med kremfløte fra sprayflaske, så stiv at det nesten går an å skjære i den. En ekte Irish coffee skal ha lettpisket fløte. Bare prøv, så merker du den gode, fløyelsmyke forskjellen.

Husk å droppe sugerøret! Kaffe og whisk(e)y skal drikkes gjennom kremen; Da får du alle smakene med deg. Du brenner deg heller ikke så lett på tungen.

Nedenfor finner du både en klassisk oppskrift på Irish coffee, og en smart vri kalt Tennessee coffee.

Vi har allerede vært inne på at det går an å erstatte irsk whiskey med Jack Daniel's. I denne oppskriften er også det brune sukkeret erstattet med lønnesirup. Deilig!

Tennessee Coffee

En artig og særdeles velsmakende vri på Irish Coffee, hvor du bytter ut irsk whiskey med Jack Daniel's og sukkeret med lønnesirup.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

6 cl Jack Daniel's

2 cl Lønnesirup

2.5 dl Kaffe, sterk

1 dl Kremfløte, lettpisket

Getty Images

Irish Coffee

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

4 cl Whiskey

2 ts Sukker, brunt

Kaffe

Kremfløte, lettpisket

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning