Øl og vin til torsk

Dette skal du drikke til torsk

Tilbehøret bestemmer hva du skal drikke til torsk.

ØL OG VIN: Vi har plukket ut øl, hvitvin og rødvin som er ypperlig til torsk og skrei. FOTO: Arnie Stalheim
ØL OG VIN: Vi har plukket ut øl, hvitvin og rødvin som er ypperlig til torsk og skrei. FOTO: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Så er skreisesongen her igjen. Dette er en aldeles ypperlig råvare, og det er bare å gafle innpå mens du kan. Men hva skal du drikke til?

Om du skal drikke øl, hvitvin eller rødvin til torsk, er avhengig av tilberedningsmåte og tilbehør. Vi har valgt å dele dette opp i tre: Skreimølje, som er best med øl, og torsk som er tilberedt på en slik måte at den passen best med henholdsvis hvitvin eller rødvin.

Skreimølje

Skrei med lever og rogn er en skikkelig tradisjonsrett som smaker fantastisk. Noen liker å drikke rødvin til skreimølje, men vi føler at rødvinen krasjer med leveren, noe som lett kan gi en ubehagelig, metallisk smak i munnen. Hvitvin er klart bedre, men det aller beste er øl.

Vi trenger et lyst, ganske sterkt og smaksrikt øl. En belgisk trippel er kanskje i sterkeste laget, mens en IPA blir i overkant bitter. Belgisk blond, saison og lignende øltyper er imidlertid glimrende. Vi har valgt ut en dubbel witbier, altså et sterkt hveteøl, som passer veldig godt til skreimølje.

Hvitvin til torsk

Hvis du dropper lever og rogn og serverer torsken på enklest mulig vis, altså med poteter og gulrøtter eller broccoli, samt smeltet smør, eggesmør eller sandefjordsmør, er det duket for en tørr og ikke altfor aromatisk hvitvin. Chablis passer veldig bra til dette. Du kan også bruke en tørr riesling.

Selv om rieslingen er tørr, har den ofte litt mer sødme enn en chablis, og da kan du også bruke den til en asiatisk vri på torsken, med chili, ingefær, lime, soyasaus etc.

Rødvin til torsk

Når du skal velge rødvin til torsk, bør du gå for en frisk og fruktig, og ikke for kraftig, rødvin med lite eller ikke noe eikepreg. Vinen bør også ha moderate og fine garvestoffer (tanniner). Rødviner laget på pinot noir og barbera oppfyller som oftest disse kravene.

Når det gjelder tilberedning og tilbehør, finnes det endel grep du kan gjøre for å «dytte» torsken i mer rødvinsvennlig retning. Server terninger av stekt bacon eller chorizo ved siden av. Du kan også pakke torsken inn i parmaskinke. Rødbeter (bakt - ikke syltet) eller rødvinssaus går begge i retning rødvin. Vi har til og med sett en oppskrift hvor det serveres oksehaleragu til torsken.

Nærmere omtale av anbefalte øl og viner, finner du nedenfor.

Oppskrifter

Trenger du inspirasjon før du setter i gang med å lage en deilig torskemiddag, må du få med deg disse oppskriftene:

Skrei med lever og rogn

Torsk med asiatisk vri

Limemarinert torsk

Ovnsbakt torsk med chorizo og paprikasaus

Stekt torsk med bønnesalat og soyasmør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning