Long Icland iced tea

Perfekt Long Island Iced Tea

En frisk og sursøt drink med hele fem forskjellige typer brennevin.

FEM PÅ: Det er både tequila, gin, rom, vodka og appelsinlikør. FOTO: Colourbox.
FEM PÅ: Det er både tequila, gin, rom, vodka og appelsinlikør. FOTO: Colourbox.
Publisert

En Long Island Iced Tea har delvis fått sitt navn på grunn av at den ser ut som iste på farge. Hvis du virkelig legger godviljen til, smaker den litt som iste også.

Long Island i navnet kommer nettopp fra Long Island, denne øya som strekker seg fra Brooklyn og Queens i New York City og østover ut i Atlanterhavet. Her finner vi bl.a. The Hamptons, hvor både Hollywood-kjendiser og finansfyrster fra Wall Street har sommerresidenser.

Robert «Rosebud» Butt hevder å ha oppfunnet Long Island Iced Tea i forbindelse med deltagelse i en konkurranse hvor det skulle lages en ny drink med appelsinlikør. Dette skjedde i 1972, da han jobbet på Oak Beach Inn på Long Island.

Det finnes også historier om lignende drinker fra tidligere tider, men de inneholdt ikke noe i nærheten av ingrediensene vi i dag regner som vanlige i en Long Island Iced Tea.

Fem typer brennevin

Det finnes hele fem forskjellige typer brennevin i en Long Island Island Iced Tea: tequila, gin, rom, vodka og appelsinlikør. I tillegg kommer sitronsaft, sukkerlake og cola.

Drinken skal ha en ganske ren og sursøt smak, så derfor bør du bruke både blank tequila og blank rom, samt ren vodka, altså uten smakstilsetninger. Av samme grunn er Cointreau et bedre valg enn Grand Marnier for appelsinlikør.

Det sursøte

Sitronsaften skal være friskpresset. Om du ikke har sukkerlake for hånden, er den lett å lage. Kok opp like deler sukker og vann til sukkeret har løst seg opp, og avkjøl. Synes du dette blir litt vel mye styr, kan du bruke omtrent halve mengden melis istedenfor sukkerlake i drinken.

Noen bruker limesaft istedenfor sitronsaft, og atter andre erstatter både sitronsaft og sukkerlake med sour-mix. Da er det bare cola som gjenstår, og her er Coca-Cola, med sukker, det klassiske valget.

Server drinken i et longdrinkglass med isbiter og sugerør. Pynt drinken med en spiral av sitronskall, Eller du kan bruke en skive eller båt av sitron eller lime, enten på kanten av glasset, eller oppi drinken.

Det finnes flere varianter av Long Island Iced Tea, bl.a. Long Beach Iced Tea, som består av vodka, gin, appelsinlikør, tranebærsaft og sitronbrus. Nedenfor finner du den offisielle oppskriften for Long Island Iced Tea fra International Bartenders Association (IBA):

Long Island Iced Tea

Den ser ut som iste, og legger du godviljen til, smaker den sånn også.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1.5 cl Tequila

1.5 cl Vodka

1.5 cl Rom

1.5 cl Gin

1.5 cl Appelsinlikør

2.5 cl Sitronsaft

3 cl Sukkerlake

1 dæsj Cola

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning