Juledessertviner 2015

Søtt og godt til desserter og knask

Her får du tips om viner til de klassiske juledessertene, samt nøtter, oster, kaker og annet knask.

LITT AV HVERT: Fra lett, lyst og friskt til tungt, mørkt og søtt.
LITT AV HVERT: Fra lett, lyst og friskt til tungt, mørkt og søtt. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

I vår serie om drikke til julemat, har vi allerede kommet med anbefalinger til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Nå er turen kommet til alt du spiser etter selve middagen, nemlig dessert, nøtter, tørket frukt, ost, kaker, marsipan, konfekt og andre søtsaker.

Vi tar utgangspunkt i de tre klassiske juledessertene, multekrem, karamellpudding og riskrem med rød bærsaus, og anbefaler viner som passer til disse. Vi fyller så ut med andre typer søtsaker som kan passe til de samme vinene. Vi har også tatt med et litt friskere og lettere alternativ, pluss et øl. Ja, for det går faktisk også an å drikke øl til noen av disse tingene.

Multekrem

Til multekrem passer det med en søt hvitvin, og av disse er det ingen som passer bedre enn den ungarske tokaj, så vi har selvsagt en slik med blant våre anbefalinger fra produsenten Disznókö. Tokaj er også godt til fruktbaserte kaker og desserten, samt til blåmuggost.

Du finner nærmere omtale av våre anbefalte viner og øl nederst i denne artikkelen.

Karamellpudding

Førstevalgene til karamellpudding er tawny portvin og søt madeira (bual eller malmsey), men det finnes også lignende alternativer. Vi har valgt en marsala, som er en hetvin fra den vestre enden av Sicilia.

Marsalaen, fra produsenten Pellegrino, er også god til nøtter, tørket frukt (rosiner, svisker, fiken og dadler, samt til småkaker (de syv slagene), marsipan og vaniljeiskrem. Også verdt å prøve til litt skarpe oster, f.eks. vellagret cheddar.

Riskrem med rød bærsaus

Selve riskremen er ganske nøytral, så det blir bærsausen (vanligvis laget av jordbær eller bringebær) som blir styrende for vinvalget. Her havner vi på en søt hetvin fra Maury i det sørvestlige Frankrike. Mas Amiel heter den og er ikke bare god til riskrem med rød bærsaus, men også til sjokolade, i form av både delfiakake og konfekt. Den er også fin til vaniljeiskrem og blåmuggost.

Noe friskt og lett

Det blir mye tung mat i julen, og kanskje du vil variere litt og servere en frisk fruktsalat til desserten en av dagene. Da er en moscato d'asti, fra Piemonte i det nordvestlige Italia, et glimrende valg.

Vår anbefaling, fra produsenten Saracco, er lett, frisk og fruktig, og har lav alkohol, noe som kanskje kan være en fordel hvis det har blitt mye sterkøl og akevitt tidligere i måltidet. Og er du så mett at du ikke orker dessert, men likevel har lyst på noe søtt og samtidig friskt, er moscato d'asti helt glimrende.

Øl også et alternativ

De aller beste juleølene er så mørke, kraftige og sødmefulle at de egentlig ikke passer så godt til de tradisjonelle julemiddagene ribbe og pinnekjøtt. Da trenger du øl som er friskere og mer leskende. Men de kraftige ølene kan brukes til andre ting.

Vi har valgt ut ølet Tomasmesse fra mikrobryggeriet Kinn i Florø. Det er et av de flotteste juleølene som lages her til lands, og det er vel verdt å prøve til nøtter og tørket frukt, gjerne også til karamellpudding.

Ha du lyst å gi bort vin i julegave? Da må du få med deg våre tips til flotte vingaver.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også